«Ο Θεός νοιάζεται για εμάς». To μήνυμα αυτό, μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, που βρέθηκε, σήμερα, στο νέο καθεδρικό ναό του Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου, στο Ακριτοχώρι Σιντικής Σερρών. >>>


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Ησυχαστήριο χτίστηκε με πρότυπα βυζαντινά. «Ο Έλληνας διακρίνεται για την πίστη και τις παραδόσεις για τα ωραία ήθη και έθιμά του, για αυτό ακριβώς θέλω να σας συγχαρώ για την εμμονή σας εις τα πάτρια. Αυτός είναι ο δρόμος που χάραξαν οι πατέρες μας, οι πρόγονοι μας και αυτόν πρέπει να ακολουθήσουμε, χωρίς να επηρεαζόμαστε από ξενόφερτα ήθη και έθιμα» επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.
Κατά την ομιλία του, ο Παναγιότατος εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε πάλι στην Ελλάδα και ειδικά στη Μακεδονία, με αφορμή τα εγκαίνια. «Οι αδελφές και όσοι τις βοήθησαν επιτέλεσαν έναν άθλο. Όσοι είδαμε το ναό θαυμάσαμε το κάλλος του, το μεγαλείο του, την πιστότητα στην παράδοση». τόνισε.
«Στηρίζουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και εγώ προσωπικά ως Πατριάρχης και ευλογούμε τον μοναχισμό. Σε όλο τον ελληνικό λαό στέλνω την ευλογία της Μητρώος Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και στους άρχοντες και τους αρχόμενους», κατέληξε.

Πλήθος πιστών στα εγκαίνια
Στα εγκαίνια του νέου ναού παραβρέθηκαν περισσότεροι από 2.500 πιστοί, ενώ το "παρών" έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κληρικών.
Χθες, κατά την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, δήλωσε: «Έχουμε τον Πατριάρχη μας, τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε να έχει δύναμη γιατί τον χρειαζόμαστε».
Εκεί βρέθηκαν, επίσης, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, τοπικοί αξιωματούχοι, κ.α. Στην είσοδο, μεταξύ άλλων, τον καλωσόρισε η ηγουμένη του μοναστηριού Ιακώβη, ενώ σε όλη την πομπή τον συνόδευε ο οικείος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος.

Το πρώτο καλωσόρισμα και τα παρατράγουδα
Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην πλατεία του Ακριτοχωρίου, όπου οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, τον υποδέχτηκαν με άνθη, ποντιακή χορωδία και μουσική, αναφέρθηκε στην υπόσχεση που του έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, ότι θα επισκευάσει τους δρόμους που οδηγούν στα τρία ιστορικά μοναστήρια του Πόντου (Παναγία Σουμελά, Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα). Πρόσθεσε ότι, στη συνέχεια θα λάβει μέριμνα και για τα κατεστραμμένα κτίσματα, ώστε, όπως είπε, ο Παναγιώτατος, όπως γίνεται σε κάποια ιστορικά μοναστήρια τα τελευταία χρόνια να "λειτουργούμε και να επανασυνδεόμεθα με το ένδοξο παρελθόν της φυλής μας".
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Ακριτοχώρι δύο γυναίκες αποδοκίμασαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προκαλώντας την οργή των τοπικών παραγόντων και των παρευρισκόμενων, αλλά απομακρύνθηκαν, χωρίς να δοθεί συνέχεια, με τη βοήθεια της αστυνομίας.
Ο κ. Βαρθολομαίος τους κάλεσε να «μην συγχύζονται» για την κυρία που προέβη στην αποδοκιμασία του, γιατί, όπως είπε, «υπάρχει ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Ο καθένας με τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του, σέβομαι τη γνώμη όλων των ανθρώπων, μπορεί έτσι να τη δίδαξαν, έτσι να την κατήχησαν», κατέληξε.

________________________________________________________________
Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων και το http://www.agioritikovima.gr και