Αύξηση τής τάξης τού 9% παρουσίασαν οι πωλήσεις των εισιτηρίων στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, από τότε δηλαδή που άρχισαν οι συστηματικοί έλεγχοι.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου, διενεργήθηκαν -σε καθημερινή βάση- στατικοί και συνεχόμενοι έλεγχοι κομίστρου σε 16 επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. Στους ελέγχους αυτούς συμμετείχαν μόνιμοι ελεγκτές τής ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ, που εργάστηκαν σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, καλύπτοντας το σύνολο των ωρών λειτουργίας τού συστήματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εάν το ποσοστό αύξησης αυτό συνεχιζόταν στο σύνολο των εισπράξεων τού ΟΑΣΑ για ένα έτος, η συνολική αύξηση εισπράξεων θα αντιστοιχούσε σε περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η απώλεια εισπράξεων για το σύνολο των εταιρειών (όμιλος ΟΑΣΑ και Προαστιακός) στην Αττική λόγω λαθρεπιβίβασης, εκτιμάται από 25 έως 37,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργήθηκαν:

- Επιβλήθηκαν συνολικά 3.431 πρόστιμα αξίας 272.580 ευρώ.

- Το 4% των προστίμων εισπράχθηκε τις μετρητοίς, ενώ το υπόλοιπο 96% καταλογίστηκε επί πιστώσει.

- Το 63% των περιπτώσεων αφορά επιβάτες που δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήριο, ενώ ποσοστό 19% αφορά εκείνους που δεν είχαν μαζί τους το δελτίο μερικής απαλλαγής.

- Το 5% των παραβάσεων αφορούσαν σε πλαστά εισιτήρια

Το υπουργείο επισημαίνει, επίσης, ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με την υλοποίηση έως και το τέλος Οκτωβρίου των υπόλοιπων μέτρων που εξαγγέλθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου και ειδικότερα εκείνων που σχετίζονται με την δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου για κάθε δέκα αγορασμένα.

Παράλληλα, ο ΟΑΣΑ προωθεί τα μέτρα πιστοποίησης που αφορούν στο δίκτυο διανομής και πώλησης εισιτηρίων, με στόχο την αντιμετώπιση τού φαινομένου τής πλαστογράφησης.