Ο Παναμάς θα ήθελε να εισάγει το... ευρώ ως νόμιμο νόμισμα, στο πλευρό του ήδη χρησιμοποιούμενου αμερικανικού δολαρίου.
Αυτό δήλωσε πρόεδρος της χώρας, Ρικάρντο Μαρτινέλι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο.
«Στον Παναμά, το νόμισμα [που βρίσκεται] σε ελεύθερη κυκλοφορία είναι το αμερικανικό δολάριο, και είπα στην καγκελάριο ότι επιζητούμε τρόπους προκειμένου το ευρώ να γίνει ένα ακόμα νόμισμα νόμιμης κυκλοφορίας και να γίνεται δεκτό στην αγορά του Παναμά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτινέλι.
Ο ηγέτης του Παναμά δεν προσέφερε λεπτομέρειες για την ενδεχόμενη εισαγωγή του ευρωπαϊκού νομίσματος στη χώρα του, ωστόσο εξέφρασε την «απόλυτη αυτοπεποίθησή» του στη γερμανική και την Ευρωπαϊκή οικονομία, προσθέτοντας πως αναμένει σύντομα την επίλυση της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη.
Ο Παναμάς, που βρίσκεται σε απόσταση μονάχα... 10.000 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ευρώπη, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του 10,6% το 2011, κυρίως χάρη σε μεγάλες επενδύσεις στο χώρο των υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του διευρυνόμενου Καναλιού του Παναμά, μίας εκ των βασικών πηγών εσόδων για τη χώρα.