Για όλους και για όλα μίλησε ο ομοσπονδιακός μας προπονητής στο Έθνοσπορ.
Αναλυτικά:

- Εκτιμάτε ότι το αποτέλεσμα με τη Βοσνία θα κρίνει την πρωτιά στον όμιλο;
"Το παιχνίδι είναι σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικής σημασίας διότι απομένουν πολλά ματς. Αποδεδειγμένα οι προκρίσεις κρίνονται κυρίως στις αναμετρήσεις με τις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες. Στους αγώνες με Βοσνία και Σλοβακία, συνδιεκδικήτριες μας για την πρόκριση, πρέπει να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα πούμε στους παίχτες ότι έχουμε απέναντί μας τους δύο βασικούς αντιπάλους μας για την πρόκριση, αλλά τίποτα παραπάνω. Επίσης, γνωρίζουμε πως σε περίπτωση δύο νικών θα βρεθούμε κοντά στην υλοποίηση του στόχου μας".
- Δηλαδή, με έξι βαθμούς η πρωτιά θεωρείται εξασφαλισμένη;
"Οχι, δεν θα "κλειδώσουμε" την πρώτη θέση που οδηγεί απευθείας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά μπορούμε να πούμε πως θα έχουμε εξασφαλίσει τη 2η θέση".
- Θα είναι αποτυχία για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αν αποκλειστεί από έναν όμιλο, κατά γενική ομολογία, βατό;
"Ναι, για μένα θα είναι αποτυχία, ασχέτως αν σε μία προκριματική φάση υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις".
- Η διοργανώτρια Βραζιλία είναι γνωστός σας προορισμός. Την επισκέπτεστε συχνά διότι εκεί ζει ο γιος σας...
"Είναι μια εξαιρετική χώρα. Ζεις την κάθε στιγμή, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Γι' αυτό επαναλαμβάνω πως η Ελλάδα είναι η Βραζιλία της Ευρώπης. Είναι χώρα για διακοπές, αλλά εμείς θα πάμε εκεί για δουλειά".
- Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αλλαγές, ενώ υπάρχει σκέψη να εγκαταλείψετε έστω και προσωρινά το «4-4-2» και να επαναφέρετε το «4-3-3»;
"Εχουμε "διαβάσει" πολύ καλά τους δύο αντιπάλους μας. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Η Βοσνία και η Σλοβακία έχουν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού και ανάλογη θα είναι και η στρατηγική μας".
- Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή σας στην Εθνική ομάδα;
"Κάθε φορά που η ομάδα παίζει το ποδόσφαιρο που θέλω να βλέπω. Και αυτό έχει συμβεί στο β' ημίχρονο με την Κροατία, στην αναμέτρηση με το Ισραήλ, στον αγώνα με την Πολωνία και, βέβαια, στο ματς με τη Ρωσία".
- Και τι είναι αυτό που σας ενοχλεί από την Εθνική ομάδα;
"Είναι κάποια "νεκρά" διαστήματα που παρουσιάζουμε στον αγωνιστικό χώρο. Οπως και όταν δεν βγαίνουν απλά πράγματα που ζητώ από τους ποδοσφαιριστές".
- Την Τετάρτη έχετε γενέθλια. Τι δώρο περιμένετε από τους ποδοσφαιριστές;
"Θα σας πω ότι η γυναίκα μου έχει γενέθλια στις 9 Οκτωβρίου, εγώ στις 10 και δύο συνεργάτες μου (σ.σ.: Ζουστίνιο και Μανιάτογλου) στις 14 του μήνα. Πιστεύω ότι μας αξίζουν οι έξι βαθμοί στα δύο ματς".
- Εχετε σκεφτεί ποτέ αν πλησιάζει το τέλος της προπονητικής σας καριέρας;
"Αυτή η στιγμή θα φτάσει όταν ξυπνήσω ένα πρωί και νιώσω ότι έχει σβήσει η φλόγα που με καθοδηγεί. Θα σταματήσω όταν θα νιώσω πως δεν παθιάζομαι, πως δεν χαίρομαι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν τσαντίζομαι όταν κάτι πηγαίνει στραβά. Δεν πρόκειται να μείνω στο ποδόσφαιρο για τα ταξίδια ή για τα λεφτά".
- Τι περιμένετε να ακούσετε και τι όχι από τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή;
"Πρώτα απ' όλα να αναφερθώ στον απελθόντα πρόεδρο κ. Πιλάβιο. Δημιουργήσαμε μια καταπληκτική φιλική σχέση. Θέλω να του ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον. Μαζί του είχα καθορίσει το πλαίσιο της συνεργασίας. Στο αγωνιστικό κομμάτι οι επιλογές είναι δική μου δουλειά. Ετσι λειτουργώ και έτσι θέλω να συνεχίσω. Θα κάνω μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον νέο πρόεδρο και περιμένω να ακούσω τις σκέψεις του. Ισως μου πει κάποια πράγματα που εγώ δεν συμφωνώ ή ίσως να του πω εγώ κάτι που δεν θα συμφωνεί. Οπότε θα μιλήσουμε ανοιχτά, καθώς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε και θα βρούμε τη λύση. Εγώ θα σεβαστώ κάθε σκέψη και πρόταση του προέδρου, αλλά περιμένω κιόλας να σεβαστούν ότι ο τομέας λειτουργίας της Εθνικής ομάδας είναι αποκλειστικά δικός μου".
- Σας προβληματίζει το γεγονός πως το πρωτάθλημα δεν θα είναι ανταγωνιστικό;
"Βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής των ομάδων στα νέα δεδομένα που υπάρχουν. Μπορεί τώρα να βλέπουμε πως πράγματι το πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό, αλλά πιστεύω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βγει κερδισμένο, διότι οι ελληνικές ομάδες είναι υποχρεωμένες να στραφούν στα δικά τους παιδιά και, γιατί όχι, να τα εξαγάγουν. Κι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Κι αυτή η τακτική θα ωφελήσει και την Εθνική ομάδα, καθώς θα έχουμε μεγαλύτερη γκάμα επιλογών".
- Θεωρείτε ότι κάποια στιγμή θα διεκδικούν τον τίτλο ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης ή ομάδες αυτής της δυναμικότητας;
"Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σε όλα τα πρωταθλήματα, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, οι υποψήφιες για τον τίτλο είναι 3-4 ομάδες. Εκεί όμως υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία στις λεγόμενες «μικρομεσαίες» ομάδες, και αυτές δυσκολεύουν τις λεγόμενες μεγάλες".
- Πώς κρίνετε το γεγονός πως οι Πορτογάλοι συνάδελφοί σας, ο Ζαρντίμ και ο Φερέιρα, αλλά και ο Μουρίνιο το τελευταίο διάστημα, δέχονται κριτική;
"Δεν νομίζω ότι υπάρχει κρίση. Απλά, όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις και ανεβαίνει ο πήχης τόσο πιο εύκολα έρχεται η κριτική. Δεν μπορεί πάντα τα πράγματα να πηγαίνουν καλά. Αν λέμε πως ο Μουρίνιο τελεί υπό κρίση -αυτός που έχει κατακτήσει τα πάντα-, τότε τι να πούμε για τους υπόλοιπους;".
- Μια και αναφερθήκαμε στον κ. Φερέιρα, μιλήσατε μαζί του μετά τις εξελίξεις στο θέμα του Κατσουράνη;
"Οχι, δεν έχω μιλήσει το τελευταίο διάστημα με τον κ. Φερέιρα. Διατηρούμε μια πολύ καλή σχέση. Εχω άποψη επί του θέματος, αλλά δεν θέλω να τη δημοσιοποιήσω. Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε ξένα χωράφια".
- Πώς σχολιάζετε τη μεταγραφή του Καραγκούνη στη Φούλαμ;
"Δεν με εξέπληξε. Ο Καραγκούνης είναι ένας παίκτης που πάντα κυνηγά το όνειρό του. Εχει πολύ πάθος για το ποδόσφαιρο".