Ο Σόιμπλε τόνισε ότι πρώτα πρέπει να έρθει η έκθεση της Τρόικας και μετά να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης
Αποσυνδέει την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα από το ζήτημα της καταβολής της επόμενης δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θα αποφασιστεί μετά την έκθεση της τρόικας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο γερμανικό κανάλι ZDF ο κ. Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε εάν το ταξίδι της κ. Μέρκελ συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε ότι "η Καγκελάριος δεν θα συζητήσει με την Ελλάδα ένα ζήτημα για το οποίο πρώτα πρέπει να συνταχθεί η έκθεση της τρόικας".
"Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση", πρόσθεσε.
"Όσο για αυτούς που λένε στους Έλληνες ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, φταίνε οι Γερμανοί ή η κ. Μέρκελ", συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, "τους λένε ψέματα".

Τέλη Νοεμβρίου η επόμενη δόση

Μπορεί στα περισσότερα σημεία το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ να έχει γεφυρωθεί, ωστόσο το γεγονός παραμένει ότι η συμφωνία δεν έκλεισε ούτε την παραμονή του Eurogroup.
Έτσι, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι μια «θετική δήλωση», ενώ η δόση των 31,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, η δόση θα εκταμιευθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου να υπάρχει τουλάχιστον κάτι θετικό.
Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί, όμως, στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε η πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ανάλογες πληροφορίες είχε πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη πριν από 4 - 6 εβδομάδες, κάτι που επίσης παραπέμπει σε εκταμίευση της δόσης στα τέλη Νοεμβρίου.
Παράλληλα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει την Παρασκευή πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου δεν αναμένεται απόφαση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα κάνει μια σημαντική δήλωση για τη χώρα.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα αναφέρει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και θα ζητήσει να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα.