Εκπρόσωποι των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελου Μαδεμλή. >>>
Οι κάτοικοι εξέθεσαν στον εισαγγελέα τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στο έργο και τον ενημέρωσαν για τις δύο προσφυγές που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, ανέφεραν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κινήσουν διαδικασίες για να απαγορευτεί στον ανάδοχο του έργου η είσοδος και έξοδος των οχημάτων στο χώρο του υπό κατασκευή ΣΜΑ, ενώ θα καταθέσουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για παραλείψεις στα έργα κατασκευής στην πρώην χωματερή Δερβενίου.
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, το Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής και χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας, αποφάσισε να μην γίνει καμία διαμαρτυρία ούτε έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ούτε στην κεντρική παρέλαση της Λεωφόρου Νίκης, παρά μόνο ενημέρωση των πολιτών για το έργο του ΣΜΑ στην παρέλαση του δήμου Παύλου Μελά.

Θέλει τον ΣΜΑ Ευκαρπίας ο δήμος Θέρμης 
Την ίδια ώρα, το δημοτικό συμβούλιο της Θέρμης, εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται στην Ευκαρπία σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας είναι ένα έργο αναγκαίο και περιβαλλοντικά ωφέλιμο που συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αξιοποιεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ και μειώνει το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, σε συνδυασμό με το ΣΜΑ Φοίνικα που ήδη λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Ανατολική Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των ΟΤΑ του Ανατολικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένου του δήμου Θέρμης.
» Το δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης δηλώνει ότι είναι αδιανόητο και παράλογο να μην επιταχύνονται και αντίθετα να διακόπτονται σήμερα έργα που μειώνουν το δημοτικό κόστος, σε μια περίοδο που οι δήμοι ασφυκτιούν από την περικοπή των χρηματοδοτήσεών τους.
» Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα για αποζημίωση θετικών ζημιών της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου, που έχουν κατατεθεί στο Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, τα οποία υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ημερησίως και θα αφορούν στην υπερδεκάμηνη διακοπή του έργου καθώς και την υποχρέωση επιπλέον αποζημίωσης του αναδόχου σε περίπτωση διακοπής του έργου και διάλυσης της σύμβασης, το δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε περίπτωση επιβάρυνσης των δήμων και των δημοτών με νέα χαράτσια και χρέη χωρίς λόγο.
» Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου για το έργο του ΣΜΑ Ευκαρπίας εδώ και 4 μήνες και πρέπει για το συμφέρον των πολιτών όλου του νομού να προβεί άμεσα στην επανεκκίνηση του έργου και στην πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας.
» Κανείς μας δεν δικαιούται αυτές τις στιγμές, που δοκιμάζονται οι πολίτες των δήμων μας, να μεταφέρει νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες τους και για το λόγο αυτό δηλώνουμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε καμία επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού και των δημοτών από καθυστερήσεις αναγκαίων και νόμιμων έργων».