Για αναζήτηση προσχημάτων, ώστε να δικαιολογήσει από την πλευρά της ένα «απαράδεκτο μπλοκάρισμα» της χώρας του, κατηγορεί την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι σε συνέντευξή του.

Όπως λέει, η αποδυνάμωση της Ελλάδας λόγω της κρίσης, αντί να αποβεί πλεονεκτική για τα Σκόπια, περιέπλεξε περισσότερο το ζήτημα της ονομασίας, καθώς όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην κρίση, όμως η λύση του ζητήματος δεν μπορεί να αναβάλλεται μέχρις ότου έλθουν καλύτεροι καιροί.

Αναφέροντας, ότι πολλοί πολίτες της χώρας του παραθερίζουν στην Ελλάδα και ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στην ΠΓΔΜ - της οποίας, όπως σημειώνει, η οικονομία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να σώσει την ελληνική, ωστόσο μπορεί και συμβάλει σε αυτό - τονίζει ότι πολλοί Έλληνες έχουν μεγάλο συμφέρον να τερματιστεί το «ανόητο μπλοκάρισμα».

Συνεχίζοντας ο Ν. Ποπόσκι διατείνεται πως ένα «παράλογο μπλοκάρισμα» σε βάρος μιας μικρότερης γειτονικής χώρας είναι αντιπαραγωγικό και δημιουργεί το αίσθημα ότι η εθνική ταυτότητα πρέπει να βρει τρόπους έκφρασης και όσο περισσότερη πίεση ασκείται στο έθνος, τόσο πιο εμφανή γίνονται τέτοια αισθήματα.

Στο ερώτημα αν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ελκυστική, αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η ψευδαίσθηση πως η ΕΕ αποτελεί εγγύηση για την ευημερία του καθενός, ωστόσο η υποστήριξη του πληθυσμού της ΠΓΔΜ για την ΕΕ δεν μειώθηκε ποτέ κάτω του 85 ο/ο, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή οικονομική διάσταση.

Προσθέτει δε πως οι συμπατριώτες του συνεχίζουν να πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα, η συναίνεση στην ένταξη έχει παραμείνει εξίσου υψηλή, αλλά πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ενώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρία χρόνια έλεγε ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι τώρα πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στους ανθρώπους ότι μία και μόνον χώρα-μέλος - η Ελλάδα - μπορεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.