Χρειάστηκε να το ξημερώσουμε (στις 4 το πρωί, ώρα Ελλάδος, κατάφεραν να λήξουν τις συνομιλίες τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες), όμως... τα καταφέραμε. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εδώ και, περίπου, έναν μήνα, αναζητούσε στήριξη. Ε, στις 4 το πρωί, την πήρε... >>>

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, αποσπάσαμε θετική δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών, με την οποία αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση επί της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.
Με το δίκιο της, η ελληνική αποστολή αισιοδοξεί, ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, θα υπάρχει μια παράγραφος για την Ελλάδα, στην οποία αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα. Φυσικά, η χώρα μας παροτρύνεται να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών...
Η... μαύρη τρύπα της δήλωσης είναι η αναφορά στην επικείμενη έκθεση της τρόικας, με βάσει την οποία θα γίνει και η αξιολόγηση της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης στην προσεχή Σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Oυσιαστικά, εξουσιοδοτείται το Eurogroup να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, βάσει και της έκθεσης της τρόικας. Δυο βήματα μπροστά και... ένα πίσω, δηλαδή.
Αυτό που είναι θετικότατο για τη χώρα, είναι πως αναφέρεται ότι έχουμε σημειώσει τέτοια πρόοδο ώστε να… επαναδρομολογηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, για το οποίο επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει ταχεία εφαρμογή του. Επίσης, επαινούνται και οι «αξιοσημείωτες προσπάθειες» του ελληνικού λαού.

Τι γράφει η κοινή δήλωση
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης» αναφέρεται στην παράγραφο που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει το Βήμα και συνεχίζει ως εξής:
«Η Ευρωομάδα θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».

Αυτοί που μας στήριξαν
Ο πρωθυπουργός βρήκε στις Βρυξέλλες δυο... συμμάχους: Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κι αν από τον δεύτερο το περιμέναμε, από τον πρώτο, η στήριξη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αφού, όταν συναντήθηκε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησαν το ζήτημα Ελλάδας και Ισπανίας κι εξήραν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. 
Ο κ. Ρόμπαϊ έκανε λόγο για «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» του ελληνικού λαού κι ο κ. Ολάντ, πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. 
Όλα μετατίθενται, πλέον, για την 12η Νοεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, από το οποίο αναμένει ο κ. Σαμαράς να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.
Δόση που θα πάει -στο μεγαλύτερο μέρος της- στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με μια ελπίδα: Να ρίξουν οι τράπεζες χρήμα στην αγορά και να μην το κλειδώσουν στα χρηματοκιβώτιά τους...
Ως τις 12 Νοεμβρίου, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη της Βουλής, από όπου θα περάσουν τα νέα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Κι αν τα πρώτα θα πρέπει να ΄ναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρά, καθώς ο λαός δεν αντέχει άλλο, οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες τόσα ακούμε εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά τίποτα δε βλέπουμε, δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις.
Σύμφωνα με το Βήμα, προβληματικό είναι το πεδίο στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, αν και συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι αισιόδοξοι πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Τη δόση (του) ολόκληρη ζήτησε ο Σαμαράς
Μπορεί να ακούγεται παρεξηγήσιμο, όμως ο πρωθυπουργός ζήτησε, την Πέμπτη το βράδυ, όλη τη δόση κι όχι τη... μισή ή το ένα τρίτο. Στο τέλος της συνάντησης ήταν αισιόδοξος...
Σήμερα το πρωί συναντάται με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ(η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 9.30 το πρωί και θα ΄ναι η... τρίτη μέσα σε 10 μέρες).
Το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μιλήσει για "αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" και για θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, που "φέρνουν αποτελέσματα".
Πώς έπεισε τους εταίρους ο πρωθυπουργός; Τους μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας, για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης. Κυρίως, όμως, τους είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει εκείνη την ισορροπία που θα της επιτρέψει να συνδυάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη κι έπλεξε το εγκώμιο του Βαν Ρομπάι (αυτά είναι... δανεικά) λέγοντας ότι εάν η πρότασή του είχε εφαρμοστεί από την αρχή, τότε και η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει στο σημερινό σημείο.

Τα μέτρα που... κλείδωσαν και κυκλοφορούν ελεύθερα
Η στήριξη των Ευρωπαίων, πάντως, είναι μεγάλη επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά. Είναι απορίας άξιον πώς ο πρωθυπουργός έπεισε τους Ευρωπαίους ότι θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, όταν αυτό το επιχείρημα είχαν θέσει, με τη σειρά, ο Γ. Α. Παπανδρέου, ο Ευάγ. Βενιζέλος κι ο Λουκάς Παπαδήμος. Παρά το ότι οι Ευρωπαίοι είδαν ότι δυο κυβερνήσεις -και τρεις υπεύθυνοι- δεν έκαναν το παραμικρό, πείσθηκαν ότι αυτή η κυβέρνηση "κάτι" θα κάνει. Ε, αυτό, δεν μπορεί παρά να είναι προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού...
Μήπως, όμως, όλα αυτά γίνονται επειδή η Ευρώπη, απλά, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο; 
"Η Ευρώπη επιμένει στην πολιτική του... 'τσούκου-τσούκου μπολ', όπως ο Παναθηναϊκός του Μαρκαριάν, για να βγούμε από την κρίση", είπε, πριν από λίγο, στο Σκάι, ο Ανδρ. Ανδριανόπουλος -και... τα ΄πε όλα!