Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνει σήνερα, Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 στις 7 το απόγευμα, στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2), τελετή βράβευσης του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος με θέμα: ¨Το Απολυμαντήριο της Καλαμαριάς¨. >>>


Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός αποτελεί αφιέρωμα στη συμπλήρωση 90 Χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, καθώς η εμπειρία της απολύμανσης στην Καλαμαριά υπήρξε ένα τραυματικό βίωμα για τους περισσότερους πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στην Μακεδονία. 

Η Καλαμαριά ονομάστηκε "Απολυμαντήριο", επειδή εκεί οδηγούνταν κατά εκατοντάδες οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, για να καθαριστούν και να απαλλαγούν απ’ τις αρρώστιες, έτσι ώστε να μην κολλήσουν οι υπόλοιποι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Τα καράβια άδειαζαν νύχτα μέρα πλήθη από ρακένδυτους πρόσφυγες στο λιμάνι. Οι πρόσφυγες οδηγούνταν σε κλιβάνους, τους δίνονταν μια πλάκα πράσινο σαπούνι από ποτάσα και μ' αυτό τρίβονταν και καθαρίζονταν, σε μια διαδικασία εξευτελιστική, που ελάχιστα προσέφερε κατά των ασθενειών.
Αυτό το ιστορικό γεγονός ήταν το θέμα του λογοτεχνικού διαγωνισμού.

Η συμμετοχή των λογοτεχνών και των ποιητών που ανταποκρίθηκαν στο διαγωνισμό ήταν αξιόλογη όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού αλλά κυρίως της ποιότητας που διακρίνει τα έργα τους. 
Ενθουσιασμό και συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός πως οι συμμετοχές προέρχονται από όλη την Ελλάδα, και δεν περιορίστηκαν σε τοπικό επίπεδο. 
Στην εκδήλωση θα απαγγελθούν τα βραβευμένα ποιήματα και θα διαβαστούν αποσπάσματα των βραβευθέντων διηγημάτων, από τους δημιουργούς τους. Επίσης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό και θα γίνει αναδρομή στην ιστορία του Απολυμαντηρίου και στις σχετικές αναμνήσεις των προσφύγων.  Η εκδήλωση θα επενδυθεί με μουσική και τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων. 
Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από: τις κ.κ. Ευαγγελία - Αγγελική Πεχλιβανίδου, Μελίτα Τόκα - Καραχάλιου, Αικατερίνη Καριζώνη, Γιώτα Στυλιανίδου - Χατζηελευθερίου και τον κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη.