Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ και το 2013, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», η κ. Φέκτερ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση ως προς την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, μπορεί να ληφθεί μόνο μετά την παρουσίαση της τελικής έκθεσης της «τρόικας», καθώς μόνον μετά από αυτήν θα υπάρχει η βάση για τη λήψη απόφασης και αυτό συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ενώ, κατά την άποψή της, σημαντικό είναι το κατά πόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τους όρους.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου για την υλοποίηση από την Ελλάδα του προγράμματος, αναφέρει πως θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση της τρόικας. Όπως εξηγεί η ίδια, οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στη βάση σοβαρών αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι φήμες και εικασίες δεν βοηθούν κανέναν.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση από οικονομική άποψη να σταθεί και πάλι στα πόδια της, τόνισε η κ. Φέκτερ. 

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών επισημαίνει συγχρόνως στη συνέντευξή της το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει ήδη στην Αυστρία το ποσό των 80 εκατ. ευρώ σε τόκους, για το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που αφορά την Ελλάδα ως διμερή δάνεια από την Αυστρία και των οποίων η απόσβεση θα αρχίσει σε δέκα χρόνια, αλλά των οποίων οι τόκοι καταβάλλονται ήδη.

«Με την οικονομική βοήθεια δεν βοηθήσαμε μόνο τους γείτονές μας, αλλά κατά κύριο λόγο σταθεροποιήσαμε το δικό μας περιβάλλον και οι μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα ο έλεγχος από τους πιστωτές, πρέπει να συνεχιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.