Η Ευρωπαϊκή Ένωση βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ το αφιέρωσαν και στα 500 εκατ, κατοίκων της ΕΕ
Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι "μια μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Μπαρόζο είναι ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που αντιδρά στη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης, μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δήλωσε "συγκινημένος για την τιμή" αυτή στην EE, επίσης στο Twitter.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισε τη βράβευση της ΕΕ, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον "πόλεμο και τους διχασμούς", όπως δήλωσε.
"Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας", τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτηρίζοντας τη Ευρώπη ως "το μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην ιστορία".
"Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες της ΕΕ για τη διατήρηση της ειρήνης ανταμείβονται", είπε στους δημοσιογράφους από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, μόλις η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε το βραβείο
"Η Ευρώπη πέρασε από δύο εμφυλίους πολέμους στον 20ό αιώνα και εδραίωσε την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Άρα η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία" επισήμανε.
Το βραβείο που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 1,2 εκατομμυρίου δολαρίων θα απονεμηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.