Σε ολέθρια παγίδα εξελίσσονται για τον επιχειρηματικό κόσμο -και την κοινωνία ευρύτερα- οι απαιτήσεις της τρόικα που καθημερινά αλλάζουν σε συνδυασμό με την υπέρμετρη μετρολογία που συζητείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). >>>

«Ο ιδιωτικός τομέας και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ‘γονατίσει’. Η πάλαι ποτέ ‘ραχοκοκαλιά’ της ελληνικής οικονομίας οι ΜμΕ, κινδυνεύει να σπάσει ολοσχερώς. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο για την καταγραφή των αντοχών μίας κοινωνίας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο μέσα στις πρώτες 17 ημέρες του Οκτωβρίου, 85 επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου, έπαυσαν τη λειτουργία τους». 
Κατά συνέπεια μέχρι τις 17 Οκτωβρίου κάθε μέρα πέντε επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ κατέβασαν ρολά. 
«Η εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31,5 δις. ευρώ μετατίθεται συνεχώς. Μόλις χθες σε ανακοίνωση της τρόικα αναφέρεται ότι ναι μεν συμφώνησαν στα περισσότερα μέτρα αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Η χώρα κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία και οι συζητήσεις καλά κρατούν. Κανείς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Παρά το γεγονός ότι ακόμη και εκπρόσωποι της τρόικα έχουν παραδεχτεί ότι η ατέρμονη λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς και ότι έχουν γίνει λάθος επιλογές σε βάρος των ελλήνων πολιτών, εξακολουθούν να δυσχεραίνουν με τη στάση τους την επίτευξη συμφωνίας διαιωνίζοντας το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και βάλλοντας τη κοινωνική συνοχή, που συχνά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. 
Αναφερόμενος στη σημερινή πανελλαδική απεργία ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζει ότι καταδεικνύει το μέγεθος της απόγνωσης των ελλήνων πολιτών που, καθημερινά, βιώνουν την αβεβαιότητα και ζουν με τον φόβο ότι η επόμενη ημέρα δεν αποκλείεται να είναι χειρότερη από την προηγούμενη. 
«Η σημερινή ημέρα  αποτελεί το πλέον ηχηρό ‘όχι’ στο νέο πακέτο επώδυνων μέτρων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι απαιτείται η ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας και όχι η περεταίρω εξαθλίωση της χώρας, η δημιουργία ενός σταθερού και βιώσιμου περιβάλλοντος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν θέσεις εργασίας, η ενίσχυση της ρευστότητας και η στήριξη της ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης με ουσιαστικά και αναπτυξιακά μέτρα» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται όραμα και προοπτική για να πορευτεί.
«Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε στο χάος» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.