«Η διαφορά είναι περί όνου σκιάς και ελπίζω να συναινέσετε σε αυτό», είπε χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο, επώδυνο, πακέτο μέτρων. Είχε δίκιο; Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, μάλλον... >>>

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως μετά ολονύχτια διαπραγμάτευση, «η τρόικα υποχώρησε στο θέμα αποζημιώσεων και στο θέμα προειδοποιήσεων». Έπρεπε να προβεί σε δραματικό διάγγελμα των δύο λεπτών ο πρωθυπουργός για να πειστούν οι Τροϊκανοί; Δεν το νομίζω...
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επέμενε ότι «το πακέτο έχει κλείσει» και ότι την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα ενημερωθεί το Euro Working Group σχετικά. «Αν όμως δεν παρουσιαστεί το πακέτο στο Euro Working Group χάνουμε τις προθεσμίες, γι αυτό πρέπει να κλείσουν όλα σήμερα, απομένουν ακόμα κάποιες μικρές λεπτομέρειες στο πακέτο», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. 
Πάντως, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές απάντησε «προς το παρόν όχι». Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.
Κι εμείς ποιον να πιστέψουμε; Τον δικό μας άνθρωπο, ή τον ξένο εκπρόσωπο; Επειδή τα... ξένα χέρια είναι μαχαίρια, θα πιστέψουμε τον κ. Στουρνάρα. Εξάλλου, τραπεζίτης ήταν, άρα έντιμος άνθρωπος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κατάργηση της εγγυημένης συμμετοχής του δημοσίου σε ΔΕΚΟ και λιμένες, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως η κυβέρνηση διεξάγει όντως σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα επικαλούμενος τα σημερινά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από το EFSF «ακόμα φθηνότερα και από την Αυστρία». 
Είπε επίσης ότι επιτύχαμε επιμήκυνση επεξηγώντας ότι «χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε το 2014 να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν πετυχαίναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα ύψους μόνο 13,5 δισεκατομμυρίων, αλλά 18,5 δισεκατομμυρίων». 

Τα επιτεύγματα Στουρνάρα
Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε: «Τι άλλο επιτύχαμε: Η τρόικα στην αρχή ήθελε το κομμάτι των δαπανών, αυτό που λέει ‘σκληρά μέτρα’ -δηλαδή μείωση συντάξεων, μείωση κοινωνικών δαπανών, επιδομάτων και μείωση μισθών- να είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό αυτών των τριών στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών του δημόσιου τομέα. Εάν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε από τα 11,5 δισεκατομμύρια, τα 9 δισεκατομμύρια να ήταν μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τώρα είναι μόνο 6,5». 
Οι αλλαγές που προέκυψαν μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν το θέμα των αποζημιώσεων και του χρόνου προειδοποίηση για απόλυση. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση για τα πλέον των 16 ετών απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, αυξάνεται από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι προχθές, στα 2.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση αυξάνεται από 1-3 μήνες που ζητούσε η τρόικα στους 4 μήνες.
Με απλά λόγια, έρχεται σήμερα ο εργοδότης και σου λέει: Τέλη Φεβρουαρίου, απολύεσαι. Κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Τι γλιτώσαμε; Αν περνούσε των Τροϊκανών θα ερχόταν σήμερα ο εργοδότης και θα έλεγε: Τέλη Ιανουαρίου απολύεσαι... Ε, όπως και να το κάνουμε, έχει διαφορά. Γιατί ο Φλεβάρης, ως γνωστόν, είναι κουτσός...
Ερωτηθείς πάντως ο κ. Στουρνάρας εάν υπήρξε συνεννόηση με την ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει δηλώσει ότι δε συμφωνεί με τις αξιώσεις της τρόικας στα εργασιακά, είπε ότι «εγώ μίλησα με τον κ. Ν. Μπίστη και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη». Εάν συνεννόηση είναι η ενημέρωση, τότε οι δυο τους... συνεννοήθηκαν.
Σημειώνεται ότι από χθες το απόγευμα συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς προκειμένου να καθορίσει τη στάση της υπό το φως των νέων δεδομένων. Σε κάποια στιγμή η συνεδρίαση διακόπηκε, επειδή ο κ. Κουβέλης δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από κυβερνητικό στέλεχος. 

Η πρόταση για εφαρμογή σεισάχθειας 
Απέναντι στην πρόταση που είχε διατυπώσει προηγουμένως ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) να ζητήσει η Ελλάδα την εφαρμογή σεισάχθειας (με βάση την μονομερή διαγραφή του χρέους) ή τουλάχιστον «χρεοστάσιο και βοήθεια» κατά τα πρότυπα που ακολούθησε η Γερμανία το 1953, ο κος Στουρνάρας απάντησε πως μια χώρα με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυτοκτονεί, κάνοντας μονομερή σεισάχθεια, καθώς ο δανειστής θα αρνηθεί να της δανείσει στη συνέχεια.
«Δεν έχουμε καν αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων. Εισάγουμε κρέας, φάρμακα, πετρέλαιο. Άρα τι είδους σεισάχθεια να έχουμε;», ρώτησε ο υπουργός. 
Εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ένα point. Ζούμε, πάντως, με την ελπίδα να δούμε έναν Έλληνα πολιτικό που να προωθεί λύσεις σε αυτό το πρόβλημα: Στο πώς, θα παράγει αυτός ο τόπος και δε θα ψάχνει σαν το τζάνκι τη δόση της.
Ο τρόπος που ακολουθεί η κυβέρνηση για να μειώσει το χρέος, είναι μέσω της προσπάθειας για μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση των αποπληρωμών. «Είναι ένας τρόπος περισσότερο συναινετικός, το διεκδικούμε και πιστεύουμε να το πετύχουμε», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Στην παρατήρηση του Κ. Δερμιτζάκη (ΣΥΡΙΖΑ) πως η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει παρά τις προειδοποιήσεις πως τα ταμειακά αποθέματα έφθαναν μέχρι τον Αύγουστο, ο κος Στουρνάρας απάντησε πως «δεν χρεοκοπήσαμε γιατί έχουμε αποθέματα απ' την προηγούμενη δόση και επειδή πάμε αρκετά καλά στην εφαρμογή του προγράμματος».
Να με συγχωρούν και οι δύο κύριοι (και ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Δερμιτζάκης), αλλά η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Αφού δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της (π.χ. τους εργολάβους των δημοσίων έργων), είναι μια χρεοκοπημένη χώρα. Κι ας μη θέλουμε να το καταλάβουμε.
Εν τω μεταξύ, για τη Δευτέρα μετατέθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Το δημοσίευμα για επιμήκυνση και οι αντιδράσεις 
Το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα έχει ήδη συμφωνήσει στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, χώρισε ακόμη και τους Γερμανούς στα δύο: Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, μιλώντας νωρίτερα στη γερμανική Ραδιοφωνία το διέψευσε: 
«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, διότι η εφημερίδα δεν γνωρίζει περισσότερα από ό,τι η γερμανική κυβέρνηση, η οποία περιμένει την έκθεση της τρόικας. Τότε μόνο θα εξετάσουμε τι προτείνει η τρόικα. Η ίδια η SZ αναφέρει ότι πρόκειται για σχέδια, άρα για εικασίες. Όταν κατατεθεί η έκθεση της τρόικας, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Οτιδήποτε άλλο πριν, είναι απλώς φημολογίες», δήλωσε ο κ. Κάμπετερ. 
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Ρεν δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τίποτε από το δημοσίευμα. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», πρόσθεσε.
Ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει διετή παράταση, ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, είπε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πιθανότατα θα περνούσε ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα εάν ήταν αναγκαίο. Μύλος...

"Δε φταίνε οι πολιτικοί, αλλά η ύφεση" για τους Γερμανούς
Το δημοσίευμα της εφημερίδας, επικαλούμενο πληροφορίες περί επεξεργασίας σχετικού «μνημονίου κατανόησης», ανάμεσα στην Αθήνα και στην τρόικα, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επόμενη δόση του δανείου. 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χρονική επιμήκυνση αφορά τον στόχο του ελλείμματος, ο οποίος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί το 2016 και όχι το 2014, αλλά και τα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και ενεργειακής πολιτικής. Παραμένει πάντως ανοιχτό το ζήτημα της κάλυψης της χρηματοδότησης μετά το 2014. Οι ανάγκες αυτές, αναφέρει η εφημερίδα, ανέρχονται σε 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση των δανειστών για περαιτέρω παραχωρήσεις, οφείλεται, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται με θάρρος, καθώς και στο ότι τα νέα οικονομικά προβλήματα δεν οφείλονται τόσο σε πολιτικά λάθη, αλλά κυρίως στην βαθιά ύφεση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί.

Και μια πρόταση για ένα ταμείο... αλλιώτικο από τα άλλα
Στο θέμα του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας προχθές και με το οποίο τέθηκε θέμα δημιουργίας Ειδικού Ταμείου για τη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, επανήλθε χθες το ΠΑΣΟΚ.
Με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει, ύστερα από διάφορα σχόλια και αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν, ότι «το έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, εστάλη από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Dr. Thomas Steffen, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Θα παρακαλούσαμε να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ό,τι λέμε το λέμε για να στηρίξουμε τη χώρα και να βοηθήσουμε στο τελικό αποτέλεσμα».
Εν τω μεταξύ, στο θέμα αναφέρεται και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπας ο οποίος ζητά να του δοθεί το ακριβές αντίγραφο του σχετικού γερμανικού εγγράφου, η σχετική αλληλογραφία στην οποία συμπεριλαμβάνεται το αναφερόμενο έγγραφο και το ακριβές αντίγραφο της απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι στο έγγραφο αναφέρεται ότι για να ενισχυθεί η αξιοπιστία πρέπει να υιοθετηθεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική (με εκούσιες αυτοδεσμεύσεις) και τονίζεται ότι παρεκκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος πρέπει να εξισορροπούνται με εσωτερικές προσαρμογές. Μάλιστα, αναφέρονται συγκεκριμένες προαπαιτούμενες ενέργειες οι οποίες πρέπει να εισαχθούν με νομοθετική ρύθμιση πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως ο κλειστός λογαριασμός με... εξωτερική διαχείριση. Να βάζουμε, δηλαδή, εμείς τα λεφτά και να τα διαχειρίζεται κάποιος τρίτος!
Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο έγγραφο ότι «με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό) οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με το μερίδιό τους στον προϋπολογισμό)». Να μη χρειάζεται να συζητάμε τόσες μέρες βρε αδερφέ...


Ντράγκι: Έχετε δρόμο ακόμη...
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε χθες ότι η εξέταση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα συνεχίζεται από την τρόικα, όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
«Η εξέταση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει γίνει πρόοδος αλλά απομένουν να διευκρινιστούν ορισμένα στοιχεία και δεν ξέρω περισσότερα για αυτό», είπε ο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσα στο κτίριο της Μπούντεσταγκ, στο Βερολίνο. Σημειώνεται ότι ο Ντράγκι ενημέρωσε τους βουλευτές για την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg εκτίμησε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει πακέτα οικονομικής βοήθειας θα είναι σε θέση να επανέλθουν στις αγορές στο τέλος του 2014 για να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους. 

ΓΣΕΕ: Εκβιαστική η συμπεριφορά της Τρόικας
Με τον πιο έντονο τρόπο δηλώνει η ΓΣΕΕ ότι καταδικάζει «τη συνεχιζόμενη προκλητική και εκβιαστική συμπεριφορά της τρόικας, αλλά και την υποχωρητικότητα και ανοχή της κυβέρνησης στις πλέον ακραίες απαιτήσεις τους στα εργασιακά θέματα».
Αναφέρει επίσης ότι η τελευταία απαίτηση για κατάργηση του επιδόματος γάμου και κατάργηση της καθολικής (δηλαδή για όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες) εφαρμογής των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων, «ξεπερνά κάθε όριο αποθράσυνσης και αυθαιρεσίας».
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι προωθούμενες περικοπές δεν εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους, αλλά «τα συμφέροντα και την υπερ-κερδοφορία των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών». «Πέραν των περικοπών πάγια επιδίωξη των εργοδοτικών συμφερόντων που η τρόικα «πρακτορεύει» είναι η πλήρης διάλυση του δικαίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ», σημειώνει.
Προειδοποιεί παράλληλα την κυβέρνηση και την τρόικα «να μην αποτολμήσουν την ισοπέδωση και των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει (τριετίες, αποζημιώσεις, ωράριο, καθολικότητα ΕΓΣΣΕ), καθώς και του επιδόματος γάμου» γιατί θα εισπράξουν «θύελλα εργατικών και κοινωνικών αντιδράσεων».

ΣΕΒ: Να ξαναγράψουμε το Μνημόνιο στα... Ελληνικά 
«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να πορευόμαστε με βάση τις λογιστικές επιταγές ενός Μνημονίου γραμμένου στα αγγλικά και να το ξαναγράψουμε με το δικό μας χέρι στα ελληνικά. Ήρθε η ώρα να εκπονήσουμε ένα μνημόνιο που θα γράφει «Ελλάδα» στην ούγια», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο πλαίσιο συνάντησής του με δημοσιογράφους. 
«Τέσσερις μήνες τώρα διαπραγματευόμαστε με την τρόικα για τις νέες περικοπές, φόρους και θυσίες που θα υποστεί η κοινωνία. Τέσσερις μήνες τώρα καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα. Με ποια προοπτική όμως; Όσο οι πολιτικοί μας περιορίζονται να κάνουν είτε τους λογιστές, είτε τους εισαγγελείς του μνημονίου δεν παρέχει διέξοδος για την οικονομία και τους πολίτες. Αύριο μπορεί πράγματι να πάρουμε την πολυπόθητη δόση. Αλλά μεθαύριο θα χρειαστούμε μοιραία νέες δόσεις και νέα μέτρα αν δεν προχωρήσουν εδώ και τώρα όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που είναι η μόνη εθνική λύση. Είναι καιρός να πάψουμε να συρόμαστε πίσω από τις επιταγές των δανειστών μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλόπουλος. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα εργασιακά δήλωσε ότι τον θλίβει το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν βγει από το παιχνίδι. «Σήμερα άλλοι κανονίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Καταφέραμε να αυτοκαταργηθούμε επειδή δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε. Αφήσαμε έτσι την κυβέρνηση μόνη στη γωνία και το πεδίο ελεύθερο στις απαιτήσεις της τρόικας», είπε. 
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας στα νέα δεδομένα, μετά από συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Επανέλαβε τη θέση ότι δεν χρειάζεται άλλη μείωση στον κατώτατο μισθό, ενώ υπενθύμισε ότι μετά από παρέμβαση του ΣΕΒ παρέμειναν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. 
Τι καλοί άνθρωποι αυτοί οι βιομήχανοι...