Ομιλία με θέμα: «Το Φως διηγείται την Ιστορία του», θα δώσει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, ο καθηγητής Αστρονομίας στο Α.Π.Θ. Σταύρος Αυγολούπης. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, τηλ: 2310 423133). >>>

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι παρατηρήσεις των τεχνικών δορυφόρων COBE και WMAP στην ακτινοβολία των 270 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν και που συνεχίζονται με τον δορυφόρο Planck, θεωρήθηκαν ως οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις της τελευταίας εικοσαετίας του 20ου αιώνα, καθώς μας έδωσαν μια καταπληκτική εικόνα του νηπιακού Σύμπαντος της ηλικίας των 380.000 ετών. Έτσι αποτυπώθηκε όχι μόνο ο απόηχος της Μεγάλης Έκρηξης, αλλά και τα "δακτυλικά αποτυπώματα" της δημιουργίας των γαλαξιών, των αστέρων και όλων των δομών του Σύμπαντος, που βλέπουμε γύρω μας. Το θέμα αυτό θα αναλύσει σήμερα.
Ο Σταύρος Αυγολούπης, καθηγητής Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής. Διδάσκει μαθήματα Μαθηματικών και Αστρονομίας στους φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής, Μαθηματικών και Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε δύο μεταπτυχιακά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει γράψει περίπου ενενήντα πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, δημοσιευμένες σε Διεθνή Περιοδικά με κριτές και σε Περιοδικά Διεθνών Συνεδρίων.
Έγραψε επίσης τέσσερα διδακτικά βιβλία Μαθηματικών και Παρατηρησιακής Αστρονομίας για τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, του Τμήματος Μαθηματικών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δυο βιβλία Αστρονομίας για τη διάδοση της Αστρονομίας στη χώρα μας.