Απάντηση, σε όσους υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο εργασιακό τοπίο είναι υπέρ των εργοδοτών κι οι εργαζόμενοι δεν καταφέρουν τίποτα, ακόμη και με συνδικαλιστικούς αγώνες, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Η επιτροπή αποφάσισε ότι οι συμβάσεις μαθητείας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2010(με το νόμο Λοβέρδου), οι οποίες επιτρέπουν στους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους έως 25 ετών κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους χωρίς προειδοποίηση ούτε αποζημίωση, επειδή, δήθεν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα... μαθητεύουν, είναι παράνομες!
Η εν λόγω επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκε πως η μεταρρύθμιση αντιβαίνει στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθεί.
Να, λοιπόν, που εκεί όπου κάποιες ηγεσίες συνδικαλιστικών φορέων σκύβουν το κεφάλι κι οι εργοδοσίες θέτουν διλήμματα στους εργαζόμενους ότι "δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, επειδή υπάρχει το... Μνημόνιο", έρχεται ένας ευρωπαϊκός θεσμός να στηρίξει τον Έλληνα εργαζόμενο -και να του αποδώσει τα αυτονόητα, που κάποιοι σπεύδουν να απεμπολήσουν...
Η επιτροπή έκρινε ως παράνομες δύο μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση το 2010 έπειτα από απαίτηση της τρόικας. Παράνομη πλέον θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού. Επίσης παράνομη κρίθηκε και η παράταση ενός έτους στη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η μείωση του μισθού σημαίνει πως οι νέοι πληρώνονται με αμοιβές κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.
Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι, ΚΑΙ οι νέες περικοπές που σχεδιάζει η Τρόικα, είναι παράνομες, αν στέλνουν τους μισθούς των εργαζομένων στα Τάρταρα! Δίνει, έτσι, στην κυβέρνηση, ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ θέλει, να στυλωθεί στα πόδια της και να μη δεχτεί τέτοιου είδους μειώσεις.
Μάλιστα, τα ελληνικά συνδικάτα μπορούν, πλέον, να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών, επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη!
Άλλο ένα επιχείρημα της Επιτροπής είναι ότι με την παράταση που επιβλήθηκε δεν υπάρχει «λογικός» χρόνος ειδοποίησης προς τον εργαζόμενο, πριν τερματιστεί η απασχόλησή του, κάτι που αντίκειται στα -διεθνώς ισχύοντα- καταστατικά (το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη προβλέπει «να αναγνωρίζεται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μια εύλογη προθεσμία προειδοποίησης σε περίπτωση παύσης της απασχόλησης»)!
Η απόφαση της επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε χτες, μετά από προσφυγή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της ΑΔΕΔΥ, δεν είναι δεσμευτική. Αποτελεί, όμως, ένα χρήσιμο όπλο σε όποιον κλάδο εργαζομένων και σε όποιο σωματείο θελήσει να αντιταχθεί στην ισοπέδωση των αποδοχών του.