Λυσσασμένες αλεπούδες εντοπίστηκαν στη δυτική Μακεδονία

Επιβεβαιώθηκε το μικρόβιο της λύσσας, σε κόκκινη αλεπού στη Σιάτιστα Κοζάνης. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας είναι αναμενόμενη. >>>

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, συμπτώματα λύσσας σε άγρια ζώα ανιχνεύονται συχνά στις όμορες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και τα Σκόπια. Έτσι, θεωρείται αναμενόμενο και η εμφάνισή της στη χώρα μας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την επιβεβαίωση λύσσας σε κόκκινη αλεπού στη Σιάτιστα Κοζάνης, η λύσσα ακόμα και σήμερα παραμένει μια απειλή για την ανθρωπότητα δεδομένου ότι οι θάνατοι από τη νόσο ξεπερνούν παγκόσμια τους 45.000 ετησίως.
Παράλληλα υπολογίζεται ότι 4.000.000 περίπου άνθρωποι κάθε χρόνο υποβάλλονται σε προληπτική αντιλυσσική θεραπεία σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής τονίζει πως παρόλο που η λύσσα θεωρείται κατά κύριο λόγο νόσος των σαρκοφάγων, προσβάλλει τα περισσότερα είδη των θηλαστικών και τον άνθρωπο. Ο ιός της μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων κατά τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα.
Για πληροφορίες και ενημέρωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 2310478315 και 2310478317.

Σχόλια