ieronimos_lagadas_20121026_01

Το στρατόπεδο «Ράμναλη» στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Λαγκαδά και Ρεντίνης, Ιωάννη και τον αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ. >>>

Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε ευχές στους ένστολους και αναφέρθηκε στη διαχρονική συνεισφορά της εκκλησίας προς το λαό, υπογραμμίζοντας την υλική και ηθική υποστήριξη που προσέφερε στον ελληνισμό σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας του.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι μόλις ένα χρόνο μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια κινητοποιήθηκαν διαθέτοντας πολύτιμα αφιερώματα και ότι περιουσία είχαν για να στηρίξουν το λαό και τους αγωνιστές. Πρόσθεσε ότι και σήμερα η εκκλησία βοηθά και βρίσκεται στο πλευρό του καθημερινού ανθρώπου.

Νωρίτερα θεμελίωσε οίκο ευγηρίας και επισκέφθηκε το ησυχαστήριο του Παντοκράτορος στο Μελισσοχώρι, όπου έγινε δεκτός από τον ηγούμενο και τους μοναχούς.

Αυτό το έργο που αρχίζει σήμερα, δήλωσε ο Μακαριότατος, είναι ένα από τα ωραιότερα της περιοχής πρώτα από όλα γιατί είναι πράγματι εντυπωσιακός ο χώρος και δεύτερον διότι το έχει αγαπήσει πάρα πολύ ο κόσμος γεγονός που αποδεικνύεται από τη αθρώα προσέλευσή του.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε το ενδιαφέρον και τη μέριμνα του Μητροπολίτου μας για τις ανάγκες και τα προβλήματα του κάθε ανθρώπου λέγοντας ότι η Εκκλησία πρέπει να συμπαρίσταται προς τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο. Τέλος, προέτρεψε όλους τους παρισταμένους τοπικούς άρχοντες καθώς και τον κόσμο, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια της Ιεράς μας Μητροπόλεως στο μεγάλο και σημαντικό έργο που επιτελεί στην επαρχία μας.

ieronimos_lagadas_20121026_02

Ιερώνυμος: Το αίμα των προγόνων μας θεμέλιο στα ηρώα

Ο Αρχιεπίσκοπος, σήμερα το πρωί, στη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, στην ομιλία του με αφορμή την εορτή των 100 χρόνων ελευθερίας της Μακεδονίας τόνισε πως κοντά στους Αγίους της Εκκλησίας υπήρξαν κι άλλοι μάρτυρες, αυτοί που θυσίασαν οικογένεια, παιδιά κι όλα τα ζηλευτά αγαθά για χάρη της πατρίδας και υπογράμμισε:

"Αξίζει να θυμόμαστε και να τιμάμε αυτούς τους ανθρώπους, όχι όμως μόνο με μνημόσυνα και μνημεία, αλλά να προχωράμε στην ουσία των εκδηλώσεων αυτών, γιατί τότε έχουν αξία.
Καλούμαστε όταν βλέπουμε ένα μνημείο να θεωρούμε πως στο θεμέλιο αυτού είναι το αίμα του πατέρα μας, του παππού μας, των αδελφών μας, όλων εκείνων που αγάπησαν αυτόν τον τόπο κι έβαλαν τον εγωισμό στην άκρη".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται ο τόπος αυτήν την περίοδο την χαρακτήρισε ως ασθένεια και παρότρυνε να να ψάξουμε να βρούμε την θεραπεία της, γιατί όπως είπε "όπου έχουμε άρρωστους ανθρώπους, όσο καλούς νόμους και θεσμούς κι αν έχουμε θα αρρωστήσουν κι αυτοί".