Εγκαινιάζεται σήμερα στις 20:00, στο Αλατζά Ιμαρέτ, ομαδική έκθεση βυζαντινής ζωγραφικής με θέμα «1912-Πρόσωπα και εικόνες» - Μια εικαστική προσέγγιση στα χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Οι σημερινές εκδηλώσεις αναλυτικά>>>


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Κολότσιο, την ταινία μικρού μήκους «Οι δερβίσηδες της Θεσσαλονίκης και το έργο του Τόμας Πίντσον». Διαπραγματεύεται σκηνές της πόλης της Θεσσαλονίκης, μέσα από εικόνες αρχειακού υλικού, όπως έχουν συλλεχθεί από τα ιστορικά αρχεία και αναφέρονται στον 20ο αιώνα. Η αφήγηση αποτελείται από κομμάτια του βιβλίου του Τόμας Πίντσον "Ενάντια στη μέρα (Against the day)". Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η ταινία προβάλλεται στην οδό Περιστερίου, στα Λαδάδικα, από τις 5 έως τις 10 Οκτωβρίου, από τις 20:00 μέχρι τις 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
ΘΕΑΤΡΟ
  • Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» παρουσιάζει την παράσταση «Μια φορά… στο Μεξικό» (με αφορμή μια ιδέα βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μεξινακού Χουάν Ρούλφο «Πέδρο Πάραμο»). Δραματουργική σύνθεση – σκηνοθεσία Νίκος Σακαλίδης. Παίζει ο Θωμάς Βελισσάρης. Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη). Παραστάσεις κάθε Δευτέρα στις 9.15 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, κάρτα ανεργίας 5 ευρώ.
  • Το Σχήμα εκτός Άξονα παρουσιάζει την πρώτη του παραγωγή για την περίοδο 2012-2013, με τίτλο «Πορείες Τρωάδων» (αφορμή η τραγωδία του Ευριπίδη). Σκηνοθεσία Αναστασία Θεοφανίδου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης. Ιδέα, σύνθεση κειμένων Αναστασία Θεοφανίδου. Ερμηνεύουν Αναστασία Θεοφανίδου, Αλεξία Σαπρανίδου. Σχήμα εκτός Άξονα: Πλάτωνος 35, κέντρο Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα στις 9 μμ. Δεν υπάρχει εισιτήριο αλλά ελεύθερη συνεισφορά των θεατών.
  • "Οι άθλοι του Ηρακλή», με την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη, στο θέατρο Εγνατία (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Θεσσαλονίκη). Μέσα από την παράσταση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γέννηση του ήρωα, τη ζωή του, τους άθλους του, την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το θάνατό του και τέλος τη μετάβασή του στον Όλυμπο. Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 10€, οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων 35€, ειδικές τιμές για ανέργους – πολύτεκνους. Για σχολεία, καθημερινά μετά από συνεννόηση στο τηλ. 2310-428027 (το κόστος του εισιτηρίου για τα σχολεία 6 ευρώ).
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Με ένα σεμινάριο με θέμα «Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» από τον Νεκτάριο Καραντζή, ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, το 2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής - 10η Γιορτή της Τζαζ. Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, περιοχή Ντεπώ), ώρα έναρξης 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ζωντανή μουσική με latin-jazz επιρροές από την μπάντα APERITO (Δάνης Κουμαρτζής, Λίνα Βλαχίδου, Τιμόθεος Χιλλ), απόψε από τις 10, στο La Place Mignonne (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη). Είσοδος ελεύθερη. Τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Έκθεση με θέμα «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα της Θεσσαλονίκης μέσα από το ιστορικό αρχείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των σωματείων του», στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Την έκθεση διοργανώνουν το ΚΙΘ σε συνεργασία με το ΕΚΘ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Διάρκεια έκθεσης έως 4 Νοεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2310 264668, 2310 274167.
  • Εκδηλώσεις στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφόπουλου 3, περιοχή Ντεπώ). Σήμερα στις 20.00 παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Σανιδά «Το παιδί της Βασίλισσας». Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου. Επιπλέον, στις 20.30 εγκαινιάζεται έκθεση παλιών παιδικών παιχνιδιών από τη συλλογή του παλαιοπώλη – συλλέκτη Γιάννη Βαβάτση. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «2012: 100 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη» και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου. Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου. Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση βυζαντινής ζωγραφικής με τίτλο «1912 – Πρόσωπα και εικόνες» σήμερα, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στις 20:00 στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93). Η έκθεση πραγματεύεται την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη ματιά 10 σύγχρονων εικαστικών δημιουργών που αποτυπώνουν στον καμβά τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες, γεγονότα και συναισθήματα, με διάφορα υλικά και τεχνικές ο καθένας, αλλά με κοινή συνισταμένη τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:00 - 18:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2012 παρουσιάζει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου την έκθεση «Ελαιώνας / Zeitenlik - Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών». Φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και παράλληλες εκδηλώσεις επιδιώκουν να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το σημαντικό αυτό κτίριο και τη μακρά ιστορία του που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλης. Έρευνα, επιμέλεια έκθεσης, κείμενα Σπύρος Λαζαρίδης. Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης). Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα με Παρασκευή 18:00 - 21:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00. Για επισκέψεις σχολείων πληροφορίες στο 2310 589 200. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου (Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 - 16.00. Τιμή εισιτηρίου: 4€, 2€ (μειωμένο).
  • «Incantadas» (Μαγεμένες): μία εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα, βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας, των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους περίπου ενάμιση μέτρου, που παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου. Το ερευνητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Incantadas έχει οργανωθεί από κοινού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γράναδας και το Πανεπιστήμιο Γρανάδας, με στόχο τη συνύπαρξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αρχαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη), έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισιτηρίου: 6€, 4€ (μειωμένο).
  • Έως τις 13 Οκτωβρίου η έκθεση χαρακτικής PRINTS στο Kalos & Klio Showroom (Τσιμισκή 96, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μια επιλογή έργων από την καλλιτεχνική παραγωγή του Κέντρου Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής «AKADEMIJA» του Βελιγραδίου της Σερβίας. Την έκθεση PRINTS επιμελείται ο Μανώλης Γιανναδάκης, καθηγητήs χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δε - Πα 17.00-21.00, Σα 11.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη.