Η φωτογραφία είναι από την παράσταση "Άλωσις"
των θεατρικών ομάδων «εργαστήρι παραστατικών τεχνών –
Artis 3» και «Music workshop t- raditional
and modern music - Tango room» και δεν έχει σχέση
με την αποψινή παράσταση.

Τρεις... αυτόπτες μάρτυρες των τριών ιστορικών αλώσεων της Θεσσαλονίκης, από τους Σαρακηνούς, τους Νορμανδούς και τους Οθωμανούς, μιλούν, απόψε το βράδυ, στους σύγχρονους Θεσσαλονικείς, γι αυτά που είδαν κι έζησαν... >>>

Πρόκειται, φυσικά, για μια θεατρική παράσταση, όπου θα παρουσιαστούν υπό μορφή αυστηρών αφηγηματικών μονολόγων από τη θεατρική ομάδα οι αφηγήσεις τριών αυτοπτών μαρτύρων, των Τριών Αλώσεων της. Τα δραματικά αυτά γεγονότα είναι οι Αλώσεις:

  • - Απ’ τους Σαρακηνούς 904  μ. Χ.
  • - Απ’ τους Νορμανδούς 1185 μ. Χ.
  • - Απ’ τους Οθωμανούς 1430  μ. Χ.

Τα συνταρακτικά αυτά γεγονότα, καταγράφονται από τρεις επιφανείς Θεσσαλονικείς του κλήρου :

  • - Ιωάννη Καμινιάτη
  • - Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Ευστάθιο
  • - Ιωάννη Αναγνώστη

Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από τη θεατρική ομάδα δράσης ‘Τριωδία Θεσσαλονίκης’. απόψε, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στις 21.00 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Η παράσταση φέρει τον τίτλο «Τριλογία Αλώσεων Θεσσαλονίκης».
Τα κείμενα με τίτλο «Τριλογία Αλώσεων Θεσσαλονίκης» -Ωδές θρήνου-, επεξεργάστηκε η Βάσω Παπαχαραλάμπους , προσφάτως βραβευμένη από την UNESCO και τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» για το συγγραφικό και θεατρικό της έργο, η οποία απέδωσε στους μονολόγους μια ζωντανή αφηγηματική μορφή, ούτως ώστε τα κείμενα να προσεγγίζουν τα πρωτότυπα καταγραφέντα από τους αυτόπτες μάρτυρες των Τριών Αλώσεων της Θεσσαλονίκης. 
Ας σημειωθεί ότι τα μεσαιωνικά αυτά κείμενα είναι τα μοναδικά γραπτά που διασώθηκαν στον κώδικα  Vaticanus Corpus  και που αφορούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής . 

                                                                                         

Info
Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων
Βας. Γεωργίου 1, ΤΚ 54640
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον φορέα και τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr