epeisodia-syntagma-parelasi_20121028_01Δεν αποφεύχθηκαν τα μικροεπεισόδια μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης. >>>

 

Συγκεκριμένα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στο χώρο της παρέλασης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρουσία στρατιωτών που είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από την εξέδρα των επισήμων.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων συνιστωσών προσπάθησαν να κάνουν πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και να περάσουν κι αυτά μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, όμως αστυνομική δύναμη δεν τους το επέτρεψε. Ακολούθησαν σπρωξιές εκατέρωθεν, χωρίς, πάντως, κάτι το ιδιαίτερο.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν το δρόμο όταν είχαν αποχωρήσει, πλέον, οι επίσημοι, την ώρα που τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων ομάδων αποχωρούσαν για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην οδό Τσιμισκή.

Ένταση και στην Αθήνα

Δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις και στην παρέλαση της Αθήνας, η οποία ήταν η… μικρότερης διάρκειας όλων των εποχών: Διήρκεσε περίπου 20 λεπτά!

Σιδερόφρακτη ήταν η πλατεία Συντάγματος. Μόνον όσοι είχαν διαπιστεύσεις και σπουδαστές από τη σχολή Αστυνομίας πλησίασαν μπροστά στη Βουλή. Οι σπουδαστές της σχολής Αστυνομίας παρακολουθούσαν συντεταγμένοι την παρέλαση.

Δυο γυναίκες που, πριν την παρέλαση, προσπάθησαν να “σπάσουν” τον αστυνομικό κλοιό, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα (φωτογραφία).

parelasi_ksipolyti-simeioforos-parelasi3Μια μαθήτρια που παρέλασε χωρίς παπούτσια(το Υπουργείο Παιδείας διαψεύδει το γεγονός, ωστόσο πολλοί γονείς και παρευρισκόμενοι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τη ξυπόλυτη σημαιοφόρο μαθήτρια στην παρέλαση και κάποιος έβγαλε φωτογραφίες, ενώ Ερωτηθείς για το περιστατικό της ξυπόλητης σημαιοφόρου στην παρέλαση, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έκανε πως δεν άκουσε την ερώτηση και αναχώρησε), ένας σημαιοφόρος που κράτησε τυλιγμένη τη σημαία, κάποιοι μαθητές που δε γύρισαν το κεφάλι τους, ήταν τα… παρατράγουδα της εφετινής παρέλασης, όλα κι όλα…

Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις η ΚΕΕΡΦΑ

H Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) χαιρετίζει τους διαδηλωτές  στο κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια της παρέλασης “που αψήφησαν την επίδειξη αστυνομικού τσαμπουκά  των ΜΑΤ και έδωσαν το τόνο με τα συνθήματα τους κατά της συγκυβέρνησης των μνημονίων και των νεοναζί. Μόνο με χιλιάδες αστυνομικούς μπορούν πλέον να κάνουν ακόμη και τις παρελάσεις. Η ξυπόλητη σημαιοφόρος ήταν η συμβολική απάντηση των μαθητών στους σιδερόφραχτους του Σαμαρά”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κϊνησης.

Για την ΚΕΕΡΦΑ “η παρουσία των δυνάμεων της αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια παρακαταθήκη για τους κοινούς αγώνες που χρειάζεται να δώσουμε ώστε να εμποδίσουμε τις επιθέσεις των φασιστών στις γειτονιές και τα σχολεία αλλά και για να κλιμακώσουμε τις απεργίες για να ανατρέψουμε τα μνημόνια-σφαγείο και την ίδια την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ”.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι διαδηλώσεις “ήταν φόρος τιμής για τους χιλιάδες των αγωνιστών και αγωνιστριών  της Αντίστασης στην ναζιστική κατοχή που έπεσαν σε πόλεις και χωριά μαχόμενοι για την ελευθερία, την δημοκρατία και μια καλύτερη κοινωνία”. Καλεί, δε, στην Πανευρωπαϊκή Απεργία, στις 14 Νοεμβρίου, “στις απεργίες και τις καταλήψεις σε σχολεία και σχολές  για να ξηλώσουμε τις επιθέσεις του νέο Μνημονίου και να διώξουμε κυβέρνηση, Τροϊκανούς  και νεοναζί”.