Τι δήλωσε στην επίσημη παρουσίασή του από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Χαριτόπουλος, που μίλησε και για το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο εξωτερικό.

Αρχικά μίλησε ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ, Τέλης Ζουρνατσίδης: "Με πολύ μεγάλη χαρά παρουσιάζω τον Χαριτόπουλο, ο οποίος επιστρέφει στην ομάδα, αφού πέρασε από εδώ πριν από 4 χρόνια. Είναι πολύ καλός παίκτης με καλή εξέλιξη και με παρουσία σε ομάδες πρώτου επιπέδου και καριέρα στο εξωτερικό. Είναι Πολύ καλός και από κοντά και από μακριά με πολύ καλή εκτέλεση και από την περιφέρεια. Είναι κομβική θέση για εμάς και μας δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι πολύ θετικό που βρίσκεται κοντά μας από την αρχή της προετοιμασίας, αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, ήταν πάντα σαν ένα κομμάτι της ομάδας. Του εύχομαι καλή επιτυχία".

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Χαριτόπουλος: "Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στον ΠΑΟΚ, κυρίως γιατί παρακολούθησα ένα μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας. Είναι πολύ θετικό το κλίμα παρά τα εξωαγωνιστικά προβλήματα. Εχω πολύ καλές σχέσεις με όλα τα παιδιά και χαίρομαι που θα δουλέψω με τον Σούλη, με τον οποίο δεν συνεργάστηκα ποτέ στο παρελθόν αλλά έδειξε ότι με θέλει πολύ. Επίσης, μου αρέσει και μου ταιριάζει και ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας. Είμαι εδώ για να βοηθήσω την ομάδα. Ακόμη έχω να μάθω πάρα πολλά".

Πρόσθεσε πως: "Προτεραιότητα για μένα είναι το εξωτερικό, είναι ανοιχτό ακόμη, γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τέτοια που δεν μπορούμε να το δούμε συναισθηματικά. Αλλά η πρόταση, φυσικά, να με καλύπτει. Απέρριψα αρκετές προτάσεις για τον ΠΑΟΚ, επειδή εδώ με έχουν κάνει να αισθάνομαι άνετα. Δεν το σκέφτηκα και πάρα πολύ, στην συζήτηση που είχα με τον Μπάνε τελειώσαμε γρήγορα".

Για την εμπειρία του στο εξωτερικό σχολίασε: "Οι άνθρωπο είναι σε άλλο επίπεδο και πολιτισμικά και αγωνιστικά, βλέπουν το άθλημα ως μέρος του πολιτισμού τους, σαν χώρο διασκέδασης. Υπάρχουν γεμάτα γήπεδα και οι συνθήκες είναι καταπληκτικές. Ο παίκτης έχει στο μυαλό του μόνο να παίζει μπάσκετ. Αυτό που με στεναχωρεί είναι όταν έκανα συγκρίσεις και έβλεπα ότι ενώ είμαστε τόσο πιο μπροστά σε ταλέντο, εξωαγωνιστικά είμαστε πολύ πίσω. Ηταν πολύ καλή εμπειρία, σε αντιμετωπίζουν σαν επαγγελματία, και μιλάμε για το γαλλικό πρωτάθλημα για το οποίο πριν πάω είχα άλλη εντύπωση. Παρόλα αυτά είδα μία χώρα που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο δικό του πρωτάθλημα, παρά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παίζαμε παιχνίδια πρωταθλήματος και τα εισιτήρια ήταν sold out και στα ευρωπαϊκά το γήπεδο ήταν μισογεμάτο. Στην Γαλλία όπως εμείς πηγαίνουμε θέατρο, αυτή πηγαίνουν στο γήπεδο.

Άκουσα πέρσι στον Αρη ότι θα μετακινηθούν με λεωφορείο από την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα και μου κακοφάνηκε. Στην Γαλλία δεν παίρνουν ποτέ αεροπλάνο, πάντα μετακινούνται με λεωφορείο ή τρένο. Βέβαια στην Γαλλία υπάρχει πολύ επαρχία και είναι φυσιολογικό να μην υπάρχουν αεροδρόμια. Κάνουν όσο οικονομία μπορούν, δεν ξοδεύουν το παραμικρό για πράγματα που δεν χρειάζονται. Δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στο εξωαγωνιστικό, παρά μέσα στις τέσσερις γραμμές".

Για τον Παπαδόπουλο είπε: "Ο Λάζαρος δίνει άλλη ποιότητα και με την εμπειρία του και με την τεχνική του κατάρτιση. Ο ΠΑΟΚ με τον Λάζαρο είναι πιο γρήγορος και μπορούμε να πιέσουμε πιο ψηλά, αλλά η ομάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί και όταν δεν είναι ο Λάζαρος, να παίζει ένα πιο ενθουσιώδες μπάσκετ. Κάτι που μπορεί με παίκτες όπως ο Τσαϊρέλης και ο Μαργαρίτης".

Για το ελληνικό μπάσκετ τόνισε: "Δυστυχώς στην Ελλάδα αφήνουμε το μπάσκετ στην τύχη του, περιμένουμε την εμπειρία να φέρει την γνώση. Δούλεψα με τον Σούλη δυο-τρεις εβδομάδες και κατευθείαν έμαθα καινούργια πράγματα. Οι προπονητές εδώ αλλάζουν συνεχώς, στόχος είναι όχι οι παίκτες να μάθουν μπάσκετ αλλά να παίξουν μπάσκετ. Φυσικά είναι ανάλογα με τον προπονητή, ο Σούλης είναι ένας άνθρωπος που τον ακούς και δεν κοιτάς αλλού".

Για την πρόκληση του εξωτερικού: "Είναι ανοιχτό ακόμη. Εφόσον παρουσιαστεί μία πρόταση πολύ ικανοποιητική θα την σκεφτώ. Αλλά το μυαλό μου τώρα δεν είναι εκεί, τώρα σκέφτομαι μόνο τον ΠΑΟΚ. Αυτή την στιγμή είμαι μέλος της ομάδας, αν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα θα είναι αρνητικό και για την απόδοσή μου".

Για την φιλοσοφία του πάνω στο μπάσκετ: "Για μένα το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι τακτικής, βέβαια τα προσόντα βοηθούν, αλλά οι λεπτομέρειες σε ανεβάζουν και κάνουν την διαφορά. Ο Σούλης προσέχει τα πάντα, την θέση του παίκτη μέσα στο παιχνίδι, την θέση του ποδιού, γενικώς η φιλοσοφία του μου αρέσει πολύ".

Για το έντονο ελληνικό στοιχείο στην ομάδα: "Είναι καλό να υπάρχει το ελληνικό στοιχείο, οι παίκτες έχουν την ίδια κουλτούρα, ίσως αυτό να βοηθήσει. Ποτέ, φυσικά, δεν σκέφτηκα Ελληνες και ξένοι, πάντα όλους τους έβλεπα ως συμπαίκτες. Από εκεί και πέρα σίγουρα οι Ελληνες θα το βλέπουν λίγο παραπάνω συναισθηματικά από τους ξένους που ίσως θα το έβλεπαν πιο μισθοφορικά".

Για την ήττα από τα Τρίκαλα: "Οταν δέχεσαι μία ήττα εκτός προγράμματος είναι φυσιολογικό να επηρεαστείς, αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάσει κι άλλο. Μια καλή θέση στο πρωτάθλημα είναι ο βασικός μας στόχος, μία καλή θέση χωρίς, βέβαια, να μεγαλώσει το οικονομικό πρόβλημα".

Για το προφίλ του φετινού ΠΑΟΚ: "Θέλουμε μία ομάδα ανταγωνιστική άσχετα με τον αντίπαλο. Από την εμπειρία μου πρέπει να πηγαίνουμε σε κάθε ματς για τη νίκη και να μην διαλέγουμε ματς".

Για τις επαφές του με τον Μπάνε και τις προτάσεις που είχε από το εξωτερικό: "Ο Μπάνε ενημερώθηκε και ξέρει τι προτάσεις απέρριψα, γνώριζε την κατάσταση και τι ζητούσα από τις ομάδες. Ημουν σε επικοινωνία μαζί του και μετά εγώ τον πήρα τηλέφωνο και του είπα πιστεύω είναι καλύτερα να παίξω στον ΠΑΟΚ παρά να κάθομαι και να περιμένω μία πρόταση από το εξωτερικό".