Φιλική και συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις μες τον Α. Σαμαρά.
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι βλέπει φως στο τούνελ, ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, όπως και ελπίζει ότι θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ.

Προϋπόθεση για την κ. Μέρκελ, η οποία κατά τα λοιπά αναγνώρισε, τις θυσίες των Ελλήνων, είναι η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε σε ευθεία ερώτηση για την πορεία του ελληνικού προβλήματος, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ευθέως στην έκθεση της τρόικας ως προϋπόθεση των όποιων περαιτέρω κινήσεων της ΕΕ, ενώ σε ερώτηση για τη δόση μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ η κ. Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προσθέτοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δε λύνεται σε μια νύχτα και με μία δόση.

Έσπευσε βέβαια να τονίσει ότι εάν νοσεί μιας χώρα της ευρωζώνης τότε νοσεί ολόκληρη η Ευρώπη, δίνοντας ίσως για πρώτη φορά το πραγματικό μέγεθός του προβλήματος Ελλάδα για όλη την ΕΕ. Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος διαχώρισε τη θέση της από την τρόικα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία δεν εκπροσωπεί την τρόικα. Δεν είμαι εκπρόσωπος της τρόικας , αλλά είμαι εδώ για να δώσω ώθηση στα διμερή μας θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα και η Γερμανία θα συνεργαστούν στενά. Πρέπει όλη η Ευρώπη να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Πρέπει να θέσουμε ένα πλαίσιο ώστε τα παιδιά μας να ζουν σε ευημερία. Αν η Ελλάδα δεν κάνει τις θυσίες τώρα τα πράγματα αργότερα θα είναι πιο δραματικά», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανία είναι ένας καλός εταίρος και ένα καλός φίλος για την Ελλάδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η δύσκολη πορεία της Ελλάδας άξιζε τον κόπο, τόνισε η κ. Μέρκελ. Από το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το -10% στο -2%. Αυτό ήταν μεγάλη πρόοδος, σημείωσε.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «ο στόχος είναι ότι είμαι σε θέση τώρα εδώ, να κατανοήσω αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Έχουν επιτευχθεί πολλά βήματα. Μένουν ακόμη κι άλλα, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει» είχε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.