Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία για τους επτά επιστήμονες που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια επειδή υποβάθμισαν τους κινδύνους, λίγες ημέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό της Λ'Ακουιλα το 2009 που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων. >>>

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι εξέχοντες επιστήμονες της Ιταλίας, όπως ο καθηγητής Εντζο Μπόσκι, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας και ο καθηγητής Φυσικής Κλάουντιο Εβα από το πανεπιστήμιο της Γένοβας.
Η εισαγγελία κατηγορεί τους επτά ειδικούς ότι οι πληροφορίες που έδωσαν προς τους κατοίκους της Λ'Ακουιλα, ήταν υπερβολικά καθησυχαστικές, ενώ θα μπορούσαν να έχουν πάρει επιπλέον μέτρα προστασίας αν είχαν ενημερωθεί σωστά.



Ο εισαγγελέας Φάμπιο Πικούτι στην αγόρευσή του έκανε λόγο "για μη ολοκληρωμένη ανάλυση των στοιχείων, για ανικανότητα και παραπλάνηση" γιατί διαβάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής "βρίσκουμε κοινότυπες, άχρηστες, δόλιες και αντικρουόμενες πληροφορίες".
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Κάρλο Σίκα, που εκπροσωπεί την ιταλική κυβέρνηση από την οποία εξαρτάται η Επιτροπή Υψηλών Κινδύνων ζήτησε την αθώωση των κατηγορούμενων. "Δεν είναι ένοχοι για τίποτε, οι σεισμοί δεν είναι λάθος κανενός", είπε στο δικαστήριο. 
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στα μέλη της Ιταλικής Επιτροπής Υψηλών Κινδύνων ποινή τετραετούς φυλάκισης.



Οι επτά επιστήμονες είχαν συναντηθεί στις 31 Μαρτίου του 2009, έξι ημέρες πριν από τον σεισμό.
Στη διάρκεια της συνάντησής της στις 31 Μαρτίου, η επιτροπή είχε αναλύσει μια σειρά σεισμικών δονήσεων στην περιοχή τους μήνες που προηγήθηκαν του σεισμού και είχε ενημερώσει τις τοπικές αρχές που έχουν την αρμοδιότητα της λήψης μέτρων.
Τα μέλη της επιτροπής είχαν επισημάνει πως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ένας ισχυρός σεισμός και είχαν συστήσει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα αντισεισμικά μέτρα, ειδικά αυτά που αφορούν τις κατασκευές κτιρίων.