Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Σούλης Μαρκόπουλος, ανέλυσε τις σκέψεις του λίγο πριν το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της χρονιάς με τον Ίκαρο, μίλησε για τα λάθη στο ματς με τον Ολυμπιακό κι έκανε παράλληλα κάλεσμα στον κόσμο του συλλόγου.

Για τη φετινή περίοδο

"Εύχομαι καλή χρονιά και υγεία. Γενικότερα για τον αθλητισμό και το τμήμα μπάσκετ πρέπει να είναι παραγωγική. Μέσα από τις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση υπάρχουν ισοδύναμες ομάδες, Έλληνες παίκτες πολλοί, πολύ ανταγωνιστικά σύνολα. Δεν μπορείς να πεις εκ των προτέρων ότι κάποια ομάδα υπερτερεί ή θα στηριχθεί κάπου σίγπουρα, ότι έχει δεδομένα πλεονεκτήματα. Μετά από ένα μήνα θα μπορούμε να πούμε γι' αυτό. Τα σκορ στα παιχνίδια που έγιναν ήταν κοντά, με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Κάθε αγωνιστική θα βλέπουμε καλό μπάσκετ".

Για τον αγώνα με τον Ίκαρο

"Είναι το πρώτο ματς στην έδρα μας, έχουμε στόχο τη νίκη. Ο Ικαρος είναι αρκετά καλά δουλεμένος, όσο μπορεί κάθε ομάδα να είναι δουλεμένη αυτή την περίοδο. Έπαιξε καλό μπάσκετ από την πρώτη αγωνιστική. Έχει αδυναμίες οργάνωσης σε πολλά σημεία, αλλά είναι πολύ νωρίς. Χρειάζεται προσοχή, διαθέτει καλό ρόστερ, καλούς παίκτες, θα γίνει ένα πολύ δυνατό παιχνίδι. Σε επίπεδο παικτών διαθέτει τον Κυρίτση, μοχλό γύρω από τον οποίο περιστρέφεται πάνω από το 60% του επιθετικού παιχνιδιού. Υπάρχουν τρεις Αμερικανοί, καλοί παίκτες, σε θέσεις κλειδιά. Βοηθούν στην άμυνα και την επίθεση. Στο σύνολο η ομάδα έχει και άλλους καλούς παίκτες και νεαρούς. Ο Αγαδάκος ως φορ και ο Σίμτσακ είναι δύο έμπειροι παίκτες που ξέρουν τις δυσκολίες της κατηγορίας. Τον Σλοβένο που είναι καλός παίκτης, έπαιξε στην Καβάλα και ξέρει την πραγματικότητα".

Για το τι περιμένει από τον ΠΑΟΚ σε σχέση με τα προηγούμενα ματς

"Καταρχάς θέλω να κερδίσουμε, όπως και όλα τα παιχνίδια στην έδρα μας. Το "πρέπει να κερδίσεις" μπορείς να το πεις όταν έχεις μία ομάδα που είναι δύο-τρία χρόνια μαζί. Δεν μπορώ να πω σε τι ποσοστό ετοιμότητας βρίσκεται η ομάδα. Νέα ομάδα, νέα παιδιά, είναι πρωτόγνωρο αυτό. Δεύτερο στοιχείο είναι ότι για ορισμένους παίκτες, δεν υπάρχει μόνο αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας της ομάδας, αλλά πρέπει να αλλάξουν και τη δική τους φιλοσοφία. Να παίξει κάποιος σε καινούρια θέση δεν είναι εύκολο. Τρίτο σημείο δυσκολίας είναι ότι παίκτες που έπαιζαν σε άλλα πρωταθλήματα, με διαφορετικές ταχύτητες από την Α1, κι αυτό είναι εμπόδιο που θα ξεπεράσουν με την πάροδο του χρόνου. Είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση, θέλουν να προπονηθούν. Τους εξιτάρει η Α1, τους εξιτάρει ο νέος τρόπος παιχνιδιού. Όταν έχεις παίκτες με ενέργεια και διάθεση, εκεί στηριζόμαστε και πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθουν στα επίπεδα που πρέπει σαν ομάδα. Άλλα τα κριτήρια του προπονητή και άλλα για τον κόσμο. Εμείς βλέπουμε τεχνικές λεπτομέρειες, ο κόσμος το θέαμα. Εμείς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε στιγμή, κάθε πλεονέκτημα για να βγαίνουμε νικητές σε κάθε φάση".

Για τα χαμένα ριμπάουντ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό

"Το αμυντικό ριμπάουν είναι να το έχεις στο μυαλό σου. Δεν είναι θέμα τεχνικής, είναι θέμα μυαλού και κάτι που έχει συνηθίσει να το κάνει ο παίκτης. Να το βάλει στο μυαλό του. Το ξέραμε το ξέρουμε και θέλουμε να το βελτιώσουμε μέσα από προπονήσεις. Μας στοίχισε πάρα πολύ, πάνω από 12 πόντους δεχθήκαμε από επιθετικά ριμπάουντ με τον Ολυμπιακό".

Για το αν υπήρχε πρόβλημα στην περιφέρεια στο ματς με τους "ερυθρόλευκους"

"Γενικά είναι το στρεσάρισμα που είχαν οι παίκτες με μία ομάδα που πήρε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό. Οι προσπάθειες να αντεπεξέλθεις δημιουργούν κούραση. Δεν είναι ότι έχουμε πρόβλημα στην περιφέρεια. Απλά χάλασε η άμυνα και εκείνα τα σημεία που μας έβγαλαν από το παιχνίδι. Εμείς δεν στρέψαμε την επίθεση μας στο αντίπαλο καλάθι, μας έτρεξαν και αυτό στοίχισε, με αποτέλεσμα να φανεί πρόβλημα στην περιφέρεια".

Για την παρουσία του κόσμου

"Θέλουμε να βλέπουμε κάθε φορά γεμάτο το γήπεδο. Είδατε το Παρτιζάν-ΤΣΣΚΑ; Γεμάτο γήπεδο που κρατούσε την Παρτιζάν στο παιχνίδι με το έτσι θέλω. Οι φίλαθλοι είναι αυτοί που στηρίζουν και βοηθάνε, είναι σημαντικό να έχεις φιλάθλους,. Αυτό ξεχωρίζει τις μεγάλες από τις μικρές ομάδες. Το θέλουμε γεμάτο σε κάθε ματς. Ανέκαθεν βοηθούσε ο κόσμος και πιστεύω θα βοηθήσει κι αυτή την ομάδα. Υπάρχει κόσμος, πρέπει οι φίλαθλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να έρθουν. Είναι δύσκολοι καιροί και πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα. Παρά τις δυσκολίες, δεν πιστεύω ότι κάτι φοβερό να αφήσουν άλλες ασχολίες εκείνες τις δύο ώρες και να έρθουν κοντά μας".

Για τους νεαρούς

"Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να μπουν μέσα στο σύνολο, να πάρουν ένα ρόλο αγωνιστικό, αυτόν που θέλουμε. Είναι λίγο δύσκολο αυτοί οι νεαροί, αυτή την περίοδο, αν δεν μπουν σ' αυτά που θέλει η ομάδα από τεχνικής άποψης, να δώσουν βοήθεια σε μεγάλο διάστημα. Μπορούν, όμως, να δώσουν πολλά λεπτά ξεκούρασης σε βασικούς παίκτες".

Για Παπαδόπουλο και Χαραλαμπίδη

"Σας είχα πει ότι κακώς χρησιμοποιήσαμε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και τον Κώστα Χαραλαμπίδη στο φιλικό με το Ρέθυμνο και παρεξηγήθηκε η δήλωσή μου. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε, με το ιατρικό τιμ μαζί, τις καταστάσεις. Να μη τους "σκοτώσουμε" στην προπόνηση και παράλληλα να μη δούμε αυτό που βλέπουμε. Είναι δύο παίκτες βασικοί, στηρίζεται η ομάδα σ' αυτούς τους παίκτες, και όλο το οικοδόμημα. Πιστεύουμε ότι με το χρόνο θα έρθουν στο 100% στην ομάδα".

Για το πώς αντιλαμβάνονται οι παίκτες ήττες που έχει υποστεί η ομάδα

"Κάθε αθλητής θέλει να κερδίσει. Οτιδήποτε θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, αν είναι ανταγωνιστικό, το κάνες για να κερδίσεις. Ξέρουν τις μεγάλες απαιτήσεις που έχει η ομάδα, τι ζητά ο ΠΑΟΚ απ' αυτούς, τι στόχους έχουν οι φίλαθλοι, Αυτό μπορεί να τους αγχώνει σε ένα ποσοστό".