3.410 καταναλωτές ζήτησαν πληροφόρηση και συμβουλές, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, το Κέντρο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του, για το πρώτο οκτάμηνο του 2012. >>>


Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχθηκε, στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, 6.970 καταγγελίες και παράπονα Καταναλωτών, δηλαδή περίπου 900 το μήνα. Μάλιστα τα μέλη του ΚΕΠΚΑ αποζημιώθηκαν με 544.668,17€  με τη μεσολάβηση του Κέντρου, στις επιχειρήσεις, που τους είχαν δημιουργήσει προβλήματα.

Όπως δήλωσε στην ραδιοεφημερίδα του FM100 η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, Ευαγγελία Κεκελέκη, τα περισσότερα παράπονα, που δεν μετατράπηκαν, όμως, σε καταγγελίες, αφορούσαν προβληματικά προϊόντα που είχαν αγοραστεί από καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Υπογράμμισε πως, σε μια τέτοια περίπτωση, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα ή να ζητήσει αντικατάσταση του προϊόντος, ή επισκευή του, ή να το πληρώσει με μειωμένη τιμή αν δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του, ή, ακόμη και να πάρει τα χρήματά του πίσω.

Στα 768 παράπονα-καταγγελίες, που αφορούσαν τις υπηρεσίες κοινωνικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται 408 παράπονα – καταγγελίες, δηλαδή πάνω από τα μισά, για παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Τα 348 παράπονα και καταγγελίες των καταναλωτών, για τις τράπεζες, αφορούν παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, που επιμένουν να επιβάλλουν, τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια της καταναλωτικής πίστης, καθώς και την άρνησή τους να μειώσουν τα επιτόκιά τους.

Τα παράπονα – καταγγελίες, για τις Δημόσιες Υπηρεσίες – ΟΤΑ, ανέρχονται, σε 304 και αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, την αύξηση της φορολογίας και την επιβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η..

Πολλές ήταν και οι καταγγελίες για μη έκδοση αποδείξεων. Το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει πως η έκδοση αποδείξεων είναι υποχρεωτική.