52 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, την 1η Οκτωβρίου 1960.


Τον Απρίλιου του 1955, ξεκινά στο νησί ο απελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων για την ανεξαρτησία του νησιού από τη Βρετανική κυριαρχία και την  Ένωση του με την Ελλάδα.

Στρατιωτικός αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών) ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας και πολιτικός αρχηγός της, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Κορυφαίες στιγμές του αγώνα, υπήρξαν το ολοκαύτωμα του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά, ο ηρωικός θάνατος των τεσσάρων αγωνιστών στο Λιοπέτρι και οι 9 απαγχονισθέντες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης.


Τέσσερα χρόνια μετά, το Φεβρουάριο του 1959, μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου από τους πρωθυπουργούς και ΥΠΕΞ της Βρετανίας – Ελλάδας – Τουρκίας και από τους εκπροσώπους της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μακάριο και Φαζίλ Κιουτσούκ, τα ένοπλα τμήματα των δύο πλευρών, κηρύττουν κατάπαυση πυρός.

Η επίσημη ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας του νησιού, έγινε στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά λίγο αργότερα καθιερώθηκε ως Ημέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας η 1η Οκτωβρίου.

Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ, με Αντιπρόεδρο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Φαζίλ Κιουτσούκ.