Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης αποφάσισε, σήμερα, η ΕΣΗΕΜ-Θ, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ήταν απόφαση για μια απεργία που πέρασε από... σαράντα κύματα... >>>
Είναι γνωστό ότι η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε απεργία αρχικά για την Παρασκευή, η ΠΟΕΣΥ δήλωσε ότι θα υποστήριζε όποιες κινητοποιήσεις γίνουν από Ενώσεις κι η ΕΣΗΕΜ-Θ ότι η Ομοσπονδία πρέπει να παίρνει αποφάσεις για θέματα απεργιών.
Το αποτέλεσμα ήταν, τελικά, οι Ενώσεις να αποφασίσουν συμμετοχή σε μια απεργία που η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν πριν... 15 ημέρες, πράγματι την τελευταία στιγμή.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μ. Βοϊτσίδης, "οι πρόεδροι των περιφερειακών ενώσεων, επειδή είχαμε πολλά να πούμε στην ΠΟΕΣΥ, είχαμε ζητήσει συνάντηση των πέντε προέδρων, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Υπό φως των εξελίξεων είναι ακόμη πιο επίκαιρη". 
Θέση και της διοίκησης ήταν ότι θα πρέπει να μετάσχουμε στην απεργία, "με πάρα πολύ βαριά καρδιά για τους χειρισμούς", όπως είπε ο Μ. Βοϊτσίδης.
Η Μαρούλα Πλήκα ζήτησε "να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της ΠΟΕΣΥ. Αρχίζει και μπαίνει ένα ερώτημα για την ίδια την ύπαρξη της Ομοσπονδίας" και χαρακτήρισε "τραγικούς" τους χειρισμούς. Υπογράμμισε, πάντως, ότι καθώς είναι μια απεργία "όλοι του εργατικού κόσμου", "σ’ αυτήν την κινητοποίηση πρέπει να συμμετέχουμε. Τουφεκιά στον αέρα; Θα συμφωνήσω. Γι αυτό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Στις 18 όμως, είναι ένα συμβούλιο κορυφής, από όπου κάτι περιμένει όλη η χώρα – ο λαός έχει να περιμένει τα χειρότερα".
Ο Δ. Ασπροπούλης (Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν) εξέφρασε την άποψη ότι "έχει έρθει η ώρα για κάτι παραπάνω από μία 24ωρη απεργία, αφού τα προβλήματα στο χώρο είναι πάρα πολλά, πνίγουν τους εργαζόμενους και διαλύουν τα δικαιώματά τους, δημιουργώντας συνθήκες γαλέρας σε όλους τους εργασιακούς χώρους στα ΜΜΕ". Θεώρησε πως "αν είναι τουφεκιά στον αέρα αυτός ο συντονισμός από την ΠΟΕΣΥ, έστω και με τον τρόπο που γίνεται, αν μείνουμε η κάθε Ένωση να προχωρά ξεχωριστά, θα μείνουμε -όχι με τουφεκιά, αλλά- με χέρια αδειανά". Πρόσθεσε ότι με την προοπτική "να φθάσουμε, κάποτε, σε ένα συνδικάτο που να περιέχει κι άλλες ειδικότητες που απασχολούνται στο χώρο του Τύπου" πρέπει να ακολουθήσουμε την Ομοσπονδία σε απεργία την Τετάρτη και στάση εργασίας την Πέμπτη.
Μίλησε για "επιπλέον δράσεις", θεωρώντας καλή βάση για συζήτηση την γραπτή πρόταση του Ασύνταχτου Τύπου και ζήτησε "να προσπαθήσουμε για μια απεργία στο χώρο του Τύπου, που να μην είναι 24ωρη", καθώς και να τεθεί το θέμα στη συνάντηση των προέδρων των Ενώσεων, που θα γίνει, αύριο, Τετάρτη, στην Αθήνα.

Ο Παν. Μανδατζής(Ασύνταχτος Τύπος), που κατέθεσε την έγγραφη πρόταση, συμφώνησε με τον Δ. Ασπροπούλη "να μπει η ΠΟΕΣΥ στη λογική των κινητοποιήσεων διαρκείας". Και ζήτησε επιπλέον να γίνει "έστω άτυπη συνάντηση των μελών, αν δεν γίνεται συνέλευση".
Ειδικά για το θέμα της απεργίας υπογράμμισε ότι "δε μου πάει να μην απεργώ όταν απεργούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι". Έτσι πρότεινε 48ωρη απεργία, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Στην παρατήρηση του προέδρου ότι κάτι τέτοιο "θα μας διαφοροποιήσει από τους υπόλοιπους δημοσιογράφους", απάντησε πως "έτσι πυροδοτούμε τις εξελίξεις, για μια αλλαγή".
"Ναι στην απεργία", δήλωσε και ο Β. Κυριακούλης (Δημοσιογραφική Ενότητα). "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό αυτήν τη στιγμή, ούτε να ξεκινήσουμε ανένδοτο", είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε από τον Μ. Βοϊτσίδη, να επισημάνει στη συνάντηση των προέδρων "ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ, υπό αυτές τις συνθήκες, σε άλλη 24ωρη δε θα συμμετάσχει. Να πάμε με ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που να κατεβάσουμε κι εμείς, για την κλιμάκωση του αγώνα. Συγκεκριμένα πράγματα, όχι αορίστως", πρόσθεσε και συντάχθηκε με την πρόταση Μανδατζή, για έκτακτη γενική συνέλευση, για να διαμορφώσουμε προτάσεις και να τις θέσουμε στην ΠΟΕΣΥ.
Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης για το ενδεχόμενο συνέλευσης λέγοντας: "Πάντως, δεν έχω αντίρρηση"...
Γραπτή πρόταση κατέθεσε και ο Αντ. Ρεπανάς, ζητώντας να γίνει πανευρωπαϊκός συντονισμός των μελλοντικών απεργιών.
"Επειδή φοβάμαι ότι την άλλη φορά πάλι το ίδιο θα γίνει, δεν παίρνω μέρος σε αυτήν την ψηφοφορία", δήλωσε ο Τ. Φωκιανίδης.
Απουσίαζε ο Χρήστος Γιαννούλης (Ενωτική Πρωτοβουλία).
Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε να εξαιρέσει από την αυριανή απεργία δύο συναδέλφους της ΕΡΤ που θα καλύψουν την Womex, καθώς και τους συναδέλφους από το νομό Έβρου, που θα καλύψουν εκδηλώσεις στο Σουφλί, με την προϋπόθεση οι τελευταίοι να μεταδώσουν το σχετικό ρεπορτάζ την επομένη της απεργίας.