Καταργείται κατά τα φαινόμενα από το 2013 το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μόνο που αυτό κάθε άλλο παρά καλό είναι για την τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων. >>>
Και αυτό γιατί το χαράτσι θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα κάθε είδους, ακόμη και σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα από τους φόρους κατοχής ακινήτων! Η φορολόγηση, μάλιστα, θα γίνει με αρκετά χαμηλούς συντελεστές και με χαμηλό αφορολόγητο όριο, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.
Πιο αναλυτικά, ο νέος φόρος θα επιβάλλεται από το 2013 σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει παράλληλα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ή την επιβολή αφορολογήτου μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο αξίας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αγροτεμάχια, εξετάζεται να φορολογηθούν ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί ήδη στο Ε9, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα ή το εάν έχουν πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δίκτυο.
Ακόμη, φόρο φαίνεται ότι θα καταβάλλουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.
Σύμφωνα με το βασικό σχεδιασμό της νέας φορολογίας θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.
Το σχέδιο που εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά) προβλέπει:
• Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας.
Εξετάζονται δυο προτάσεις:
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η εν λόγω μείωση κρίνεται από αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «οριζόντια και άδικη», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά στοιχεία ενός ακινήτου.
- Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υπόκειται σε φόρο.
• Φορολογική κλίμακα
Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων θυμίζει κατά πολύ αυτή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Θα έχει πολλά κλιμάκια ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
• Αγροτεμάχια
Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια. Όπως διαπίστωσε το υπουργείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012 με συνέπεια να θεωρείται προς το παρόν αδύνατη πρακτικά η ένταξη των συγκεκριμένων ακινήτων στον ενιαίο φόρο. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται προσωρινά, τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόστασή της από τη θάλασσα, το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα.
• Αγρότες
Το σενάριο προβλέπει ότι δεν θα εξαιρεθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά θα ισχύσουν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση τους όπως η εφαρμογή κλίμακας ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
_____________________________________________________________________
To κείμενο είναι από τον Τύπο Θεσσαλονίκης