Την ένταξη του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας Θεσσαλονίκης σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. >>>
Πρόκειται για ένα από τα περισσότερα από 100 σχολεία, πανελλαδικά, που θα ενταχθούν στο πρότυπο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας του προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Στα σχολεία αυτά -για τα οποία υποβλήθηκαν ολοκληρωμένες μελέτες από τις τεχνικές υπηρεσίες των υπεύθυνων δήμων- θα γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις κατά περίπτωση, όπως μονώσεις σε στέγες και στο κέλυφος του κτιρίου, αναβάθμιση ή αντικατάσταση κουφωμάτων και λεβήτων θέρμανσης, αντικατάσταση λαμπτήρων, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, χρήση γεωθερμίας, τοποθέτηση κλιματιστικών κ.α. που θα συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων, θα προωθήσουν την χρήση ΑΠΕ στα σχολεία και θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφτηκε το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Πυλαίας –Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων, από όπου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση και ότι από αύριο θα ξεκινήσει η δημοπράτηση για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο. «Συνολικά, θα δοθούν 110 εκ. ευρώ για τις δράσεις που αφορούν σε 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που θα ενταχθούν σε αυτό τον άξονα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μαθητών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Πυλαίας έχει προϋπολογισμό περίπου 400.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει από το ΕΣΠΑ. Το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας, εγκαινιάστηκε το 1993, λειτουργούν σε αυτό 15 τμήματα με 380 μαθητές, ενώ αποτελεί, από πέρσι, ένα από τα πιλοτικά σχολεία της χώρας που εφαρμόζουν το πρόγραμμα του «νέου σχολείου» με νέες μεθόδους διδασκαλίας από επιμορφωμένους καθηγητές (π.χ. ομαδοσυνεργατική διδασκαλία) και νέα μαθήματα, εκτός του συμβατικού προγράμματος σπουδών (π.χ. σχολική κοινωνική ζωή, τοπική ιστορία κ.α.). Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, το «ενεργειακά πρότυπο» σχολείο θα χρησιμοποιείται για σκοπούς περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με επισκέψεις μαθητών από άλλα σχολεία.
Αντίστοιχες αποφάσεις ένταξης στο έργο ολοκληρωμένης Ενεργειακής αναβάθμισης υπογράφηκαν για τέσσερα ακόμη σχολεία: Γυμνάσιου Πολυσίτου δήμου Αβδήρων, 6ο Δημοτικό Κιάτου του δήμου Σικυωνιών, 3ο Γυμνάσιο δήμου Κοζάνης, 1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο Μοσχάτου.