Την ενέταξε ο δήμος στις εκδηλώσεις για το 2012

Transform είναι ο τίτλος της ετήσιας έκθεσης των Ακαδημιών και Σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των Βαλκανικών Κρατών που φιλοξενείται από αύριο στη Θεσσαλονίκη. >>>

Την έκθεση οργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα ‘Θεσσαλονίκη 2012’ στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Μέρος της σπονδυλωτής αυτής διοργάνωσης και συγκεκριμένα τα έργα που θα δημιουργηθούν στο workshop που θα λάβει χώρα στα Εργαστήρια του Τμήματος πρόκειται να εκτεθούν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2012 (Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, 20:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00). 
Η φετινή συνάντηση με αφορμή το μύθο της Πανδώρας έχει τον τίτλο «Το κουτί της Πανδώρας». Στο γνωστό μύθο, θα βρούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν επίκαιρο. Οι νέοι καλλιτέχνες προβληματίζονται για τον άνθρωπο, την έννοια των δεινών και της ελπίδας, κυρίως όμως μέσα από μια διαπολιτισμική συνεργασία αναζητούν διεξόδους και μορφές αντιπαράθεσης με εκείνους που σκοτώνουν τα όνειρά τους.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει επίσης έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Α.Π.Θ., έκθεση χαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ του Δήμου Νεάπολης & Συκεών και στον πολυχώρο Remezzo (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://pandorasbox2012.blogspot.gr/ )
Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Σχολές Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου (University of Arts in Belgrade), των Σκοπίων (Ss. Cyril and Methodius University in Skopje – Faculty of Fine Arts), του Ζάγκρεμπ (University of Zagreb – Academy of Fine Arts), της Λουμπλιάνα (University of Ljubljana – Academy of Fine Arts and Design), του Βουκουρεστίου (National University of Arts – Bucharest), της Κωνσταντινούπολης (Mimar Sinam Fine Arts University Istanbul) και της Σόφιας (National Academy of Art – Sofia). Φοιτητές από τις παραπάνω σχολές δημιούργησαν ή θα δημιουργήσουν στο workshop έργα βασισμένα σε αυτήν τη θεματική. Με ιδιαίτερη πρόσκληση συμμετέχει, επίσης, και το Τμήμα Εικαστικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ως μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς βρίσκεται πολύ κοντύτερα στα Βαλκάνια, από όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ Τέχνης.