Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota Motor Corp, σχεδιάζει να σταματήσει τις δραστηριότητές της σε ορισμένα από τα εργοστάσια της στην Κίνα, καθώς αυξάνονται σε όγκο και σε συχνότητα οι διαδηλώσεις κατά στόχων ιαπωνικών συμφερόντων, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.

Εκπρόσωπος της Toyota πάντως δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ακόμα τον έλεγχο της κατάστασης στην Κίνα.
Εκτός της Toyota Motor Corp και η Honda Motor Co αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία εργοστασίων της προειδοποιώντας ότι οι εμπορικές σχέσεις με το κινεζικό κράτος επιδεινώνονται σε επικίνδυνο βαθμό.
Εν τω μεταξύ περισσότερες διαδηλώσεις αναμένονται σε όλη την Κίνα, την Τρίτη, ημέρα που σηματοδοτεί την επέτειο κατοχής από την Ιαπωνία κινεζικών εδαφών το 1931. 
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου έξω από την πρεσβεία της Ιαπωνίας, πετώντας μπουκάλια νερού στο κτίριο το οποίο ήταν υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. 
Η Κίνα και η Ιαπωνία, είναι δύο ισχυροί οικονομικοί εταίροι με τις εμπορικές συναλλαγές να φτάνουν το περασμένο έτος τα 345 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Ωστόσο, έντεκα πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής έφθασαν κοντά στα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας που βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση και τα οποία διεκδικεί η Κίνα, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή.
"Γύρω στις 16:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας), 10 σκάφη επιτήρησης εθεάθησαν κοντά στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί Ουοτσούρι", δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, σύμφωνα με τον οποίο ένα ενδέκατο πλοίο της υπηρεσίας ελέγχου της αλιείας έφθασε νωρίτερα στην περιοχή.
Την Παρασκευή, το Πεκίνο, έστειλε έξι πλοία επιτήρησης γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά τα οποία οι Κινέζοι αποκαλούν Ντιαόγιου και οι Ιάπωνες Σενκάκου.
Εν τω μεταξύ, ο κινέζος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα λήψης "επιπλέον μέτρων" στη διένεξή της με την Ιαπωνία όσον αφορά ένα μικρό αρχιπέλαγος στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, την κυριαρχία των οποίων δικεδικούν Ιαπωνία, Κίνα.
"Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή και διατηρούμε το δικαίωμα λήψης επιπλέον μέτρων", δήλωσε μέσω διερμηνέως ο Λιανγκ Γκουανγκλί, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα.
Ο στρατηγός Λιανγκ επαναβεβαίωσε την κυριαρχία της Κίνας στα κινεζικά, όπως είπε, νησιά αυτά, από την εποχή της δυναστείας των Μινγκ, επιρρίπτοντας στο Τόκιο την ευθύνη για την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.
"Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης είναι αποκλειστικά ευθύνη των Ιαπώνων", δήλωσε ο Λιανγκ, ο οποίος τόνισε ότι η Κίνα "ελπίζει πάντα σε μια ειρηνική και διαπραγματεύσιμη λύση".