"Φωτιά" σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο έχει βάλει η επίμαχη ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη. Από το Ιράν μέχρι το Σουδάν και από τη Λιβύη μέχρι την Αίγυπτο, οι διαδηλώσεις και οι εκρήξεις βίας είναι έκδηλες. Στο μεταξύ άρθρο του βρετανικού Independent κάνει λόγο για πληροφορίες, που διέθεταν οι αμερικανικές υπηρεσίες 48 ώρες πριν την επίθεση στον πρεσβευτή τους στη Βεγγάζη, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 4 διπλωματικών υπαλλήλων των ΗΠΑ.

Σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο εξαπλώνεται η οργή για την ταινία που θεωρείται ότι προσβάλει τον Μωάμεθ. Χθες, εξαγριωμένα πλήθη διαδήλωσαν και εισέβαλαν σε πρεσβείες δυτικών κρατών σε πολλές αφρικανικές και ασιατικές χώρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι στην Τύνιδα, τρεις στο Χαρτούμ, δύο στην Τρίπολη του Λιβάνου και ένας στο Κάιρο, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Έκκληση στους μουσουλμάνους να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες και να σκοτώσουν περισσότερους Aμερικανούς διπλωμάτες στις μουσουλμανικές χώρες, απηύθυνε η πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στις «σταυροφορίες» κατά του Ισλάμ. Στην αστυνομία καταθέτει ο Καλιφορνέζος παραγωγός της αντι-ισλαμικής ταινίας. 
Στο Σουδάν διαδηλωτές περικύκλωσαν την πρεσβεία της Βρετανίας, ενώ εισέβαλαν στη Γερμανική, προκαλώντας ζημιές και βάζοντας φωτιές. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γ. Βεστερβέλε ζήτησε από την κυβέρνηση του Σουδάν να εγγυηθεί της ασφάλειας των Γερμανών διπλωματών.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή πεζοναυτών για να προστατέψουν τις διπλωματικές αποστολές τους από την έκρηξη βίας, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη βία.
Έκκληση στους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να αποκαταστήσουν την ειρήνη, απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταγγέλλοντας την αντιισλαμική ταινία.
Αυτοσυγκράτηση και ειρήνη στον αραβικό κόσμο, ζήτησε και η ΕΕ. 
Ανήσυχη εμφανίστηκε η Ρωσία, με δηλώσεις του Βλ. Πούτιν, που κάνει λόγο για "Αραβικό Φθινόπωρο" και ανάγκη επιστροφής στη σταθερότητα, αφού το κλίμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Στο μεταξύ αυτοβούλως και με συνοδεία μετέβη σε αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες ο Καλιφορνέζος παραγωγός της επίμαχης αντι-ισλαμικής ταινίας, ο οποίος κατηγορείται για τραπεζική απάτη, για να δώσει κατάθεση στους αξιωματικούς που ερευνούν για πιθανή παραβίαση της αστυνομικής επιτήρησής υπό την οποία έχει τεθεί.

Επέστρεψαν οι σοροί των 4 νεκρών διπλωματών στις ΗΠΑ- Άρθρο φωτιά του Independent
Με στρατιωτικές τιμές υποδέχτηκαν οι ΗΠΑ τους τέσσερις νεκρούς διπλωμάτες και με την υπόσχεση από τον Μπάρακ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον ότι θα πληρώσουν οι υπαίτιοι. 
Στο μεταξύ ο Independent φέρνει στο φως διπλωματικές πηγές, που ισχυρίζονται ότι ο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε αξιόπιστες πληροφορίες 48 ώρες πριν το χτύπημα στην Βεγγάζη ότι η αμερικανική αποστολή θα ήταν στόχος. Παρά ταύτα, δεν δόθηκε καμία προειδοποίηση. Λέγεται πως αυτή η επίθεση ήταν η εκδίκηση για το χτύπημα στα μέλη της Αλ-Κάιντα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα οι λεπτομέρειες για το ταξίδι του πρέσβη στην Βεγγάζη ήταν εμπιστευτικές.