Η Ισπανία, αλλά και η εξέταση του αιτήματος της Κύπρου για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης θα είναι τα κυριότερα θέματα του σημερινού άτυπου Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν, μέσω των πολιτικών τους προϊσταμένων (Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι), και τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. 
Αξιωματούχοι τονίζουν ότι οριστικές αποφάσεις για τη χώρα μας θα ληφθούν στο επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Τρόικα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της.
Στο σημερινό Eurogroup, θα συζητηθεί το αίτημα της Κύπρου να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ενώ όπως φαίνεται θα υπάρξει και μια συντονισμένη προσπάθεια να πειστεί η Ισπανία να μπει ζητήσει την πλήρη διάσωσή της, κάτι, που σημαίνει πως θα ακολουθήσει κάποιο μνημόνιο. 
Ωστόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, επιμένει, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, σύμφωνα με συνέντευξη, που παραχώρησε την Τρίτη. 
Η εφημερίδα El Pais σε σημερινό της πρωτοσέλιδο κάνει λόγο για μια Ευρώπη έτοιμη να πιέσει την Ισπανία να ζητήσει πλήρη βοήθεια,
Παράλληλα, σήμερα και το Σάββατο συνέρχεται στη Λευκωσία και το άτυπο Εcofin. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η μεταρρύθμιση στις τράπεζες και η τραπεζική ένωση.

Εκτός από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές εξελίξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στην εν λόγω συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Παρασκευή για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει εκτονώσει την αναταραχή που υπήρχε στις αρχές του καλοκαιριού.