Την επέκταση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου των Τιράνων υπέγραψαν χθες στη Θεσσαλονίκη, οι πρυτάνεις των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. >>>
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, και ο ομόλογός του στο Πανεπιστήμιο Τιράνων, καθηγητής Ντόρι Κούλε, συμφώνησαν να διευρύνουν την επιστημονική σύμπραξη των δύο πανεπιστημίων και σε άλλες τέσσερις ακαδημαϊκές μονάδες. Η τελετή της επίσημης υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συγκλήτου, παρουσία του πρόξενου της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, Ριζά Πόντα.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να ανταποδίδουμε τη φιλοξενία στα Τίρανα και να υποδεχόμαστε την αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Τιράνων, με το οποίο επεκτείνουμε την υπάρχουσα συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα υπογράψαμε τη νέα συμφωνία, με βάση την οποία, επιπλέον, προωθούμε και την «ανταλλαγή καθηγητών. Παράλληλα, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τιράνων συζητήσαμε την επαναδραστηριοποίηση του Δικτύου Βαλκανικών Πανεπιστημίων, πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το ΑΠΘ με τη συμμετοχή 17 πανεπιστημίων από χώρες της Βαλκανικής. Κοινή θέληση είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Δίκτυο, αρχής γενομένης με συνάντηση των πρυτανικών αρχών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συμμετέχουν», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου των Τιράνων, που αποτελούταν επίσης από τον Αντιπρύτανη, καθηγητή Έρβιν Ντέμο, και τον Κοσμήτορα του Τομέα Ιστορίας – Φιλολογίας, Σεζάι Ροκάι, ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».