Την επιθυμία του Βερολίνου να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.  >>>


«Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στην τηλεόραση της Deutsche Welle. «Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο», τονίζει.

Ερωτηθείς εάν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε αστάθεια για το ευρώ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ , σημειώνει ότι δεν θα ήταν παραγωγικό εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβαινε σε τέτοιες εικασίες. «Δεν εικοτολογούμε, αλλά αναμένουμε την έκθεση της τρόικα», δηλώνει.

Στην επισήμανση της Deutsche Welle ότι η δημιουργία μιας ισχυρής δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα θα απαιτούσε μια γενιά και δεν θα ήταν δυνατή σε δύο ή τρία χρόνια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρινίζει ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει ορίζοντα μέχρι το 2020 και υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο -πλην όμως εφικτό- πρόγραμμα.

«Φυσικά και είναι φοβερά δύσκολη η κατάσταση από την οπτική γωνία των Ελλήνων. Θα πρέπει να πούμε στους Γερμανούς ότι οι Έλληνες έχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εμάς», αναφέρει και προσθέτει: «Και αντίστροφα, θα πρέπει να πούμε ότι οι Γερμανοί αντλούν από το κοινό νόμισμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Αυτός που είναι ισχυρότερος και ανταγωνιστικότερος έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Για αυτό και έχουμε να χάσουμε περισσότερα. Εάν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι Γερμανοί έχουν να χάσουν περισσότερα από τους Έλληνες».