Οι εποχές στο ποδόσφαιρο αλλάζουν. Οι διασημότεροι ποδοσφαιριστές είναι προϊόντα που πωλούν προϊόντα. Στην εποχή του ο Πελέ έπαιζε μπάλα και αυτό ήταν όλο.

Στην εποχή του Μαραντόνα και ενώ η τηλεόραση και η μαζική διαφήμιση ήταν στο απόγειο της δόξας τους, τα πράγματα είχαν αλλάξει.
Ο Μαραντόνα κέρδισε πολλά χρήματα, και πλήρωσε ακριβά: κέρδισε με τα πόδια του, πλήρωσε με την ψυχή του. Στα δεκατέσσερα του χρόνια ο Ρονάλντο ήταν ένας φτωχός μιγάς της περιφέρειας του Ρίο, που είχε πεταχτά δόντια σαν του κουνελιού και πόδια ενός μεγάλου γκολτζή. Δεν μπορούσε να παίξει στην Φλαμένγκο γιατί δεν είχε να πληρώσει τα εισιτήρια του λεωφορείου να πάει στις προπονήσεις. Στα είκοσι δυο του χρόνια ο Ρονάλντο κέρδιζε ήδη χίλια δολάρια την ώρα συμπεριλαμβανομένων και των ωρών του ύπνου του. Εξουθενωμένος από την λατρεία του πλήθους και την πίεση του χρήματος, υποχρεωμένος να κάνει πάντα λαμπρές εμφανίσεις και να κερδίζει πάντα ο Ρονάλντο υπέστη λίγες ώρες πριν τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 1998 μια νευρική κρίση με σπασμούς. Λέγεται πώς η NIKE τον εξανάγκασε να παίξει στον αγώνα εναντίον της Γαλλίας στον τελικό της διοργάνωσης. Γεγονός είναι ότι έπαιξε, αλλά ήταν σαν να μην έπαιζε, καθώς δεν μπόρεσε να επιδείξει όπως έπρεπε τις αρετές του νέου ποδοσφαιρικού του παπουτσιού ( R-9) που η εταιρεία λανσάρισε στην αγορά μέσω των ποδιών του. Τα τελευταία χρόνια ο Μπέκαμ, ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρολάντο και λιγότερο ο Ροναλντινιο αποτελούν προϊόντα στα χέρια των πολυεθνικών που διαφημίζονται. Μέσω αυτών άλλωστε λανσάρουν τα προϊόντα τους στο πλήθος που λατρεύει το ποδόσφαιρο.