Οι Prodigy (φωτ.) επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για μία συναυλία απόψε στο Παλαί Ντε Σπορ, για όσους μπορούν να διαθέσουν 28€ - 35€. Αρκετές ωστόσο και οι… οικονομικότερες προτάσεις, ενώ δεν είναι λίγες και οι εκδηλώσεις που είναι δωρεάν. Αναλυτικά>>>
ΘΕΑΤΡΟ
  • O μονόλογος του άγγλου συγγραφέα Τιμ Κράουτς «Το χέρι», στο θέατρο «Αυλαία» (Τσιμισκή 137, Θεσσαλονίκη), έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα, και ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Θεάτρου Του Νέου Κόσμου με την Protasi New Works. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη - Σάββατο 21.15, Κυριακή 20.00 Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 15€, φοιτητικό 10€.
  • Η επιθεώρηση «Έλα απόψε στου… Μελά» στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση επιθεωρησιακών κειμένων και τραγουδιών που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους, που παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η ιστορική έρευνα και η επιλογή των κειμένων και των τραγουδιών έγιναν από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Ώρα έναρξης 21.00. Γενική είσοδος 10 ευρώ.
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Οι Prodigy επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για μία συναυλία απόψε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον (Παλαί Ντε Σπορ, Γρηγορίου Λαμπράκη 2). Τιμές εισιτηρίων 28€, 35€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30. Dj Kougios on stage 20.00. The Prodigy on stage 21.30.
  • «Στο Καφέ Αμάν» είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί απόψε στις 9, στο Δασάκι Κόδρα (Θεμιστοκλή Σοφούλη 125), στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός 2012». Μουσικοί της «Ατραπός» θα αναβιώσουν το «Χρυσούν Απίδιον», το πλέον φημισμένο από τα Καφέ Αμάν της Θεσσαλονίκης των αρχών του 19ου αιώνα, στο οποίο εμφανίστηκε και η Ρόζα Εσκενάζυ. Στη συναυλία θα ακουστούν τα τραγούδια “ανωνύμου του έλληνος”, όπως “Στο Καφέ Αμάν”, “Η Λιλή η σκανταλιάρα”, “Ο Κοκαϊνοπότης”, “Tα παιδιά της γειτονιάς σου”, “Η Πριγκιπιώτισσα”, “Κακούργα Έλλη”, “Η Γκαρσόνα” και πολλά άλλα. Στο ρόλο της chanteuse η Ευτυχία Μητρίτσα. Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.
  • Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας το πρόγραμμα «Η ΚΟΘ στην γειτονιά σας», απόψε στις 8.30, στην πλατεία Παραμάνα στη Θέρμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα 2012». Διεύθυνση ορχήστρας Γιώργος Βράνος. Κιθάρα Έλενα Παπανδρέου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Σύλλογος Πρόληψης & Συμπαράστασης Ανήλικων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων παρουσιάζει μια συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα με τίτλο «Ανάβουμε πράσινο φως στη ζωή», της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του παραρτήματος του συλλόγου στη Βόρεια Ελλάδα (έδρα Θεσσαλονίκη). Σήμερα στις 19.30, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13). Συμμετέχουν οι Διονύσης Τσακνής – Κασσιανή Λειψάκη, Domenica Άγγελος Μουρβάτης & Ψυχή, Γιώργος Οικονόμου & GO Band. Τιμή εισόδου 10€ και 8€ (προπώληση). Η είσοδος για παιδιά έως 8 ετών είναι δωρεάν.
  • Η Νατάσσα Μποφίλιου απόψε στις 9.30, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων της 77ης ΔΕΘ. Με το εισιτήριο εισόδου στην Έκθεση: 5€ (γενική είσοδος, 2€ πολυτέκνων.
  • Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος απόψε μετά τις 10.00 στον πολυχώρο Κουκουβάγια (Κλεισούρας 8, Θεσσαλονίκη). Τιμή εισόδου 3 ευρώ.
  • Αρχίζει απόψε μετά τις 8 το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ «Τοίχο- τοίχο» («Wall Festival 2012»), με ελληνική, ροκ και τζαζ μουσική, που θα πραγματοποιηθεί στα Βυζαντινά Τείχη (πλατεία Πολυδώρου) στην Άνω Πόλη. Το αποψινό πρόγραμμα περιλαμβάνει Jazz και σύγχρονα μουσικά ρεύματα με τους VIBES TRIO, Soundays, Sotiria & the Background Collective και TRIO BALKANO. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις: έκθεση φωτογραφίας, παράσταση θεάτρου σκιών, παραστάσεις κλόουν, ενώ αγγειοπλάστες θα κατασκευάσουν ένα παραδοσιακό πιθάρι. Οι παραστάσεις κλόουν και θεάτρου σκιών ξεκινούν από τις 19:00. Ακόμη στο χώρο θα φιλοξενηθεί το ΚΕΘΕΑ με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για τις δράσεις του. Είσοδος δωρεάν.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Το GreenWave Festival, η εναλλακτική «πράσινη» γιορτή που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, στο δημοτικό πάρκο – χώρος πρώην αναψυκτηρίων (απέναντι από τη ΧΑΝΘ). Περισσότερες πληροφορίες στο http://greenwavefestival.com/
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Συνεχίζεται σε τρία σημεία της πόλης η έκθεση "Transform 2012", που φέτος έχει ως θέμα «Το κουτί της Πανδώρας». Πρόκειται για την ετήσια έκθεση των Ακαδημιών και σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών, που φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω της σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Συγκεκριμένα, «κομμάτια» της σπονδυλωτής αυτής διοργάνωσης ήδη παρουσιάζονται: Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, 2310 247111, 2310 991610) έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Στο Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος του δήμου Νεάπολης – Συκεών (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού) έως τις 22 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα με Παρασκευή 17.30-21.00). Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) έως τις 7 Οκτωβρίου (Τρίτη - Κυριακή: 10.00-18.00). Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, θα εγκαινιαστεί τμήμα της έκθεσης στο «Remezzo Palace» του δήμου Καλαμαριάς. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012», μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, έως τις 18 Σεπτεμβρίου, στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα στην Καλαμαριά (Θεμιστοκλή Σοφούλη 125), στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός 2012». Επτά εκθέσεις, εκ των οποίων μία «αφήνει» το πρώην στρατόπεδο και ταξιδεύει στη διαδρομή Καλαμαριά-Θεσσαλονίκη και άλλη μία διαδικτυακή, 106 καλλιτέχνες, αλλά και ομαδική χορευτική performance στην παραλία Θεσσαλονίκης (16 Σεπτεμβρίου), στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που στηρίζεται από 200 εθελοντές. Όλες οι εκθέσεις του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα» διοργανώνονται σε σχέση με ένα κεντρικό θέμα, που αντλεί το αισθητικό του ενδιαφέρον από τη νεωτερική παράδοση που ανέπτυξε η Θεσσαλονίκη τον τελευταίο αιώνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη: 20.00-23.00, Παρασκευή-Σάββατο: 20.00-24.00.
  • Εγκαινιάζεται και επίσημα απόψε στις 8 από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, η έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» που συνεχίζεται έως τις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την έκθεση διοργανώνουν το μουσείο και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και διοργανώθηκε με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «Zaman» και του ΟΠΑΠ και τη συνεργασία του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Κομπατσιάρη Σαραντοπούλου με τίτλο «Ιδιόλεκτα», στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11). Διάρκεια έκθεσης έως 6 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ατομική έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε στην γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη) έως τις 6 Οκτωβρίου. Η ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνιδα, με έδρα το Λονδίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μια επιλογή από σχέδια με γραφίτη και χρώμα, κολάζ, μεταξοτυπίες και γλυπτά από βιβλία, ως μέρος του project «Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου, Τόμος ΙΙ», ένα προκλητικό διεθνές project της τέχνης του βιβλίου και μέρος μιας σειράς εκθέσεων που πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο σε σύγχρονες γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα στην Ευρώπη. Ημέρες και ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 12.00 – 20.00, Τετάρτη - Σάββατο 12.00 – 15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • H έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα τελευταία 30 χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00.
  • Αναδρομική έκθεση του Γιώργου Τσακίρη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ), ως τις 16 Σεπτεμβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Τιμή εισόδου 4€, 2€ (μειωμένο).
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: «Αρχαιοκαπηλία Τέλος». Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο), ενιαίο 8€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση με τίτλο «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο).