Συναντήθηκε με τον πρύτανη του ΑΠΘ και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Την ανάγκη να οργανώσει η κοινωνία την αντίσταση της απέναντι στη ραγδαία λαίλαπα των μέτρων και την αλληλεγγύη προς τις ομάδες του πληθυσμού που τη χρειάζονται, επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους 36 σωματείων εργαζομένων και άλλων κοινωνικών φορέων, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης. >>>


Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζούμε την αποδιάρθρωση όσων θεωρούσαμε δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες και οι κυβερνώντες θεωρούν «μεταρρυθμίσεις» το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, θεωρούν «διαρθρωτικές αλλαγές» την κατάργηση του κράτους πρόνοιας, την εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών, το τσάκισμα των εργαζομένων και του κοινωνικού ιστού.
Συνδικαλιστές από τον χώρο της Παιδείας, της Υγείας, από υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και άλλους τομείς πήραν το λόγο και περιέγραψαν με μελανά χρώματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την εφαρμογή των Μνημονίων.
Ανάμεσα τους και ο πρόεδρος των Ελλήνων παραολυμπιονικών, Σίμος Παλτσανιτίδης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε ότι η αναπηρία «απαξιώνεται» και «ρίχνεται στον καιάδα».

Η επίσκεψη στο ΑΠΘ
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο και τους αντιπρυτάνεις, Γιάννη Παντή, Δέσπω Λιάλιου και Σοφία Κουϊδου, και το δημαρχείο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο και αντιδημάρχους.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει «απίστευτη επίθεση» εναντίον των πανεπιστημίων και μίλησε για «διασυρμό» τους.
Αυτή η χρονιά είναι η πιο δύσκολη για το ΑΠΘ, τόνισε και εξήγησε ότι τα οικονομικά του είναι σε άθλια κατάσταση και καλείται με λιγότερο από το 50% των κονδυλίων να κάνει το ίδιο σε μέγεθος έργο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση «αλαζονική συμπεριφορά» απέναντι στα πανεπιστήμια και την κάλεσε να σταματήσει τις συκοφαντικές επιθέσεις και τη «ρεβανσιστική εμμονή» της για την εφαρμογή ενός νόμου που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Επισήμανε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη, διότι δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση αν δεν επενδύσουμε στην παραγωγή γνώσης, στη νέα τεχνολογία, στους νέους επιστήμονες, στη νέα γενιά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι στη σημερινή συγκυρία το κύριο θέμα είναι η αλληλεγγύη προς τους δημότες που έχουν ανάγκες και αναφέρθηκε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έξαρση της ανεργίας και τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Ο κ.Τσίπρας σημείωσε πως το πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση είναι ότι δεν είναι αυτοδιοίκηση, αλλά είναι «ετεροδιοίκηση», καθώς έχει αρμοδιότητες, αλλά δεν έχει τους απαραίτητους πόρους. Και υπογράμμισε ότι με τη μείωση κατά 60% στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ το πρόβλημα έχει γίνει ασφυκτικό.

H συνάντηση με τον Μπουτάρη
Η αναγκαιότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε και το Δημαρχείο στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ. 
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης και ζητήματα που αφορούν στον Δήμο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, καθώς επίσης στην ανάγκη της ανάπτυξης κοινωνικής πολιτικής που να στηρίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση. 
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δήμοι της χώρας και στο σύνολό της η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω περικοπών των κρατικών πόρων που φτάνουν περίπου στο 50 % σε σχέση με το 2011. Υποστήριξε ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες ο Δήμος Θεσσαλονίκης καταφέρνει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στη δύσκολη και καθημερινή μάχη για να επιλυθούν τα τρέχοντα θέματα της πόλης. 
Επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη προέρχεται από το τεράστιο μέγεθος της ανεργίας που φτάνει το 28 % και πρόσθεσε: 
«Παλεύουμε με τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης. Οι εξαιρετικά μεγάλες περικοπές μας υποχρεώνουν να κάνουμε τα απολύτως αναγκαία και αυτά είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλα τα επίπεδα, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί που αποτελούν επίσης βασικό μας μέλημα. Κύρια προτεραιότητα μας σε αυτή τη φάση και εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας, είναι η αλληλεγγύη προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που έχουν πρόβλημα επιβίωσης». 
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων και της Αυτοδιοίκησης συνολικά στη χώρα μας είναι ότι δεν είναι αυτοδιοίκηση, αλλά… ετεροδιοίκηση διότι έχει αρμοδιότητες αλλά δεν έχει πόρους και σημείωσε ότι ιδιαίτερα στις μέρες του μνημονίου το πρόβλημα γίνεται ασφυκτικό καθώς εφαρμόζεται μια εξωφρενική μείωση των δημοσίων δαπανών προς τους Δήμους της τάξης του 60 %. 
«Υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλο ότι θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας κάποια άλλη στιγμή υπό καλύτερες συνθήκες για να συζητήσουμε επί της ουσίας τόσο τα θέματα της αυτοδιοίκησης όσο και τα θέματα της πόλης της Θεσσαλονίκης», κατέληξε. 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου
Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα επισκεφθεί την 77η ΔΕΘ. όπου θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε., με τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτές και με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης.
Στις 7 μ.μ. του Σαββάτου θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου θα παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την ανασυγκρότηση της χώρας, και στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.
Ο κ. Τσίπρας στις συναντήσεις που πραγματοποιεί, πλαισιώνεται από βουλευτές και κομματικά στελέχη.