Τι αλλάζει στη λειτουργία των περιπτέρων με το νέο νόμο

"Ταφόπλακα" θεωρούν την απελευθέρωση του επαγγέλματος του περιπτερά, οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές περιπτέρων της Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζονται για τη γενική τους συνέλευση (την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2012) στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και για υπερεπείγουσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. >>>


Άναρχη και αόριστη χαρακτηρίζει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών, Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου. «Η απελευθέρωση του επαγγέλματος αποτελεί ταφόπλακα για εμάς, τέλος εποχής για όλους τους περιπτερούχους και καπνοπώλες. Ελπίζω οι δήμοι της χώρας και ειδικότερα ο δήμος Θεσσαλονίκης, που είναι ο μεγαλύτερος στη Β. Ελλάδα, να ανταποκριθεί άμεσα και με σωστές κινήσεις να διευθετήσει το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του καπνοπώλη», τόνισε, απευθύνοντας κάλεσμα συνεργασίας στο δήμο, με το σωματείο των περιπτερούχων-καπνοπωλών.
Αγγελίδου:
Από την πλευρά της, η Άννα Αγγελίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιπτέρων του δήμου Θεσσαλονίκης, δηλώνει πως με τον νέο νόμο και  «με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κλειστών περιπτέρων δεν είναι προβλέψιμο το αναπτυξιακό της αποτέλεσμα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Περιπτέρων και οι υπηρεσίες του Δήμου είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες των επαγγελματιών».

Τι αλλάζει στα περίπτερα:

• Παλιά ένα άτομο είχε μία άδεια. Τώρα, ένα άτομο θα μπορεί να έχει πολλές άδειες.
• Παλιά δε δινόταν άδεια σε αλλοδαπούς. Τώρα, μπορούν και οι αλλοδαποί να ανοίξουν δικό τους περίπτερο.
• Παλιά έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να έχει ειδική άδεια από το δήμο και τη νομαρχία. Τώρα, αρκείται μια αναγγελία ασκήσεως επαγγέλματος στην Εφορία.
• Παλιά προαπαιτούνταν ειδικός χώρος για πώληση καπνικών. Τώρα μπορούν να μπουν οπουδήποτε: σε πρατήρια χονδρικής πώλησης σιγαρέτων, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, λοιπά καταστήματα πώλησης ειδών διατροφής και ένδυσης.
• Τα παραθεριστικά μέρη μπορούν ελεύθερα να πωλούν ολόχρονα καπνικά είδη.
• Μπορεί κάποιος να είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και να ανοίξει περίπτερο στην Αθήνα.
• Ο αριθμός των αδειών καταργείται.
• Μπορούν να γίνουν εταιρίες Α.Ε. τα περίπτερα.
• Επιτρέπεται η μίσθωση περιπτέρων σε αλλοδαπούς.