Πραγματικός θησαυρός βρέθηκε σε... σκουπιδότοπο, στο Άγιον Όρος! Σπάνια χειρόγραφα, χάρτινα και σε περγαμηνή που χρονολογούνται από τον 8ο ώς τον 18ο αιώνα, βρίσκονταν επί -τουλάχιστον- τρεις αιώνες κλεισμένα σε >>>
κρύπτη στο καθολικού της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, εκεί που οι μοναχοί, επί αιώνες, απίθωναν ιερά αντικείμενα που δε χρειάζονταν πια!

Το τι βρήκαν ο αρχιτέκτονας - αναστηλωτής Φαίδων Χατζηαντωνίου και οι εργάτες του συνεργείου του οποίου προΐστατο, δε... λέγεται: Κώδικες (από το 12ο ως τον18ο αιώνα), περγαμηνά φύλλα χειρογράφων σε μεγαλογράμματη γραφή (υπολογίζονται από τον 8ο ως τον 9ο αιώνα), μουσικά χειρόγραφα (του 14ου ως τον 18ο αιώνα), σπάνιες εκδόσεις από την πρώιμη εποχή της τυπογραφίας(ανάμεσά τους μια παρισινή έκδοση της τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου  του 1557 και σπάραγμα αρχετύπου του Ομήρου -έκδοση του Δ. Χαλκοκονδύλη, στο Μιλάνο, του 1488). 
«Όλα ήταν ταγγισμένα από την αρχαία υγρασία και τα ούρα των τρωκτικών», θυμάται ο κ./ Χατζηαντωνίου.
Τα σπάνια αυτά έγγραφα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για την αποκατάσταση της στέγης του καθολικού της Μονής Βατοπεδίου, που εκτελέστηκε την περίοδο 1985-1987 από συνεργείο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ). Η κρύπτη ήταν καλυμμένη με μολυβδόφυλλα, στη στέγη του Αγίου Δημητρίου, βόρειου παρεκκλησίου του καθολικού. 
Οι χώροι αυτοί ονομάζονταν αποθέτες και οι μοναχοί εναπόθεταν αντικείμενα λατρείας και χρηστικά, τα οποία δεν χρειάζονταν πια για διάφορους λόγους -καθώς σπάνια πετούσαν κάτι, προτιμώντας να το κάψουν, ή να το βάλουν σ' αυτό το πρωτότυπο χωνευτήρι, δίπλα στο ιερό.
Το ίδιο έγινε με τα έγγραφα που βρέθηκαν τότε, τα οποία μάλλον προέρχονται από την παλιά  βιβλιοθήκη της Μονής Βατοπεδίου, που βρισκόταν εκεί. 
Τα αντικείμενα παρέλαβε, εκ μέρους της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος. Τα κατέγραψε και, πλέον, καθαρισμένα, φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της μονής, στον Πύργο της Παναγίας. Μάλιστα, το 1997, στην Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει, για πρώτη φορά, τρεις από τους κώδικες.
Το πιο εκπληκτικό από τα ευρήματα ήταν οι περγαμηνές μεγαλογράμματης γραφής του 7ου-8ου αιώνα. Με τη λογική της εποχής είχαν χρησιμοποιηθεί, εν είδη ανακύκλωσης, στο... δέσιμο πιο νέων βιβλίων, του 12ου-14ου αιώνα. 
Πλέον, ήρθε η ώρα για το κοινό να δει, με κάποιον τρόπο, αυτόν τον θησαυρό. Κώδικες, βιβλία κι ό,τι βρέθηκε πίσω από τα μολυβδόφυλλα του παρεκκλησιού, θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση με θέμα «Δέκα αιώνων εν υπνώσει ευρήματα σε κρύπτες του καθολικού της Μονής Βατοπεδίου», στο πλαίσιο της γενικής έκθεσης «Ιστορίες αποκαλύψεων, επιμονής και αφοσίωσης», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στην Αγιορειτική Εστία. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Αγιορειτική Εστία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Θα παρουσιαστούν, κυρίως, φωτογραφίες, από τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στο Άγιον Όρος.
Η ίδια έκθεση θα μεταφερθεί, το καλοκαίρι, στον Πύργο της Ουρανούπολης, ώστε να καταστεί δυνατή η επίσκεψή της και από τους ξένους επισκέπτες της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους.
______________________________________________________________
Με πληροφορίες από το http://www.archaiologia.gr/