Για «φιλελευθεροποίηση» στο χώρο του φαρμάκου, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο 11ο ετήσιο συνέδριο «Health World 2012», το οποίο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. >>>

Ο υπουργός είπε πως οι συμβάσεις των φαρμακοποιών θα τους δίνουν τη δυνατότητα να «φεύγουν» από τον σύλλογό τους και να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, 
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα προνόμια που έχουν οι φαρμακοποιοί είναι πολλά, καθώς -όπως σημείωσε- είναι οι πρώτοι που πληρώνονται ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και παράλληλα διαθέτουν στα καταστήματά τους πολλά προϊόντα που δεν είναι αυστηρά φαρμακευτικά. 

Παρανόηση τα περί διακίνησης φαρμάκων από σούπερ μάρκετ
Αυτό οδήγησε στην εκτίμηση, από κάποιους παρευρισκομένους, ότι θα διευρυνθεί ο χώρος διακίνησης του φαρμάκου και εκτός από τα φαρμακεία, θα μπορεί να διατίθεται και από άλλα καταστήματα, όπως τα σούπερ - μάρκετ. 
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις, έκαναν λόγο για παρανόηση των λεγομένων του υπουργού και διευκρίνησαν ότι δεν υπάρχει καμιά σκέψη για εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

Οι... ευχαριστίες στους δανειστές
«Διαφωνώ πλήρως με εκείνους οι οποίοι σε μια εντυπωσιακή επίδειξη λαϊκισμού θεωρούν τους φίλους εταίρους και δανειστές μας ως υπαίτιους για τη δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, δεχόμενος από μερίδα παρευρισκομένων κριτική ως ότι «ευχαρίστησε την τρόικα» και από άλλους την εκτίμηση ότι «είπε απλώς τα αυτονόητα».
 υπουργός τόνισε ακόμη ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας στον χώρο της Υγείας, σημειώνοντας ότι «κάθε ευρώ που διατίθεται για φάρμακα είναι πολύτιμο», ενώ υποστήριξε «ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται».
Τέλος, απέδωσε την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει γιατρούς, φαρμακοποιούς και προμηθευτές, στη μεγάλη υστέρηση εσόδων που έχουν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, το οποίο -όπως είπε- θα έπρεπε να έχει έσοδα από την οικοδομή 140 εκατομμύρια ευρώ το μήνα και έχει μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ.