Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης για τη νέα κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να κλείσει το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ. >>>

Προηγήθηκε συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Υπήρξε πρόοδος, ακόμη είναι νωρίς να πούμε κάτι» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ματίας Μορς χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική», επισημαίνοντας ότι «υπήρξε πρόοδος», ενώ ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, έκανε λόγο για «καλή συνάντηση».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν σήμερα πιο διαλλακτικοί, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς. Όμως, παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε 'Αμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

Στην προηγούμενη συνάντηση, την Κυριακή, οι ξένοι τεχνοκράτες απέρριψαν μεγάλο μέρος, (περίπου 2 δισ. ευρώ) από τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι επανήλθαν στο τραπέζι η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο με εκτεταμένη εφεδρεία ή και άμεσες απολύσεις, οι μειώσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια.

Ωστόσο όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η Δημοκρατική Αριστερά λέει «όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 έτη στα 67, και στις απολύσεις στο Δημόσιο και προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Εμφαση στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, εξακολουθεί να δίνει το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στην ανάγκη αποφυγής των οριζόντιων μέτρων, των μαζικών απολύσεων και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Στο Eurogroup της Παρασκευής ο κ. Στουρνάρας καλείται να παρουσιάσει στους ομολόγους του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης δαπανών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή αιτήματος επιμήκυνσης στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Αύριο Πέμπτη ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα έχουν συνάντηση στην Αθήνα με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.