Η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα και αυτοκαταστροφικό να παίζουν κάποιοι με τη φωτιά, δήλωσε στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς.

Για τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη συζήτησαν κατά την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, η πρόσκληση του κ. Σουλτς επιβεβαιώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε πως επιβεβαιώνει την πεποίθηση του ίδιου του Προέδρου του Κοινοβουλίου ότι μέσα από τον διάλογο «μπορούμε να πετύχουμε βήματα προσέγγισης, ακόμα κι αν διαφωνούμε».
Κατά την συνάντηση συναντήθηκαν οι μεγάλες αδυναμίες του ευρωπαϊκού προγράμματος, του προγράμματος της τρόικας που αφορά την ελληνική περίπτωση. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα», αλλά και πως οι αξιωματούχοι οφείλουν από κοινού να βρουν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά προβλήματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης, το πόσο «αυτοκαταστροφικό» είναι τελικά να παίζουν ορισμένοι με τη φωτιά, επιμένοντας σε «εκβιαστικά» διλήμματα σε σχέση με την παρουσία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό νόμισμα. 
«Και είτε αυτοί βρίσκονται εντός της χώρας και σήμερα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, είτε είναι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν λοιπόν, επικίνδυνο που κάποιοι προεκλογικά επέμειναν σε αυτή την κινδυνολογία για τη θέση της χώρα στο Ευρώ. Και συμφωνήσαμε απόλυτα ότι θα πρέπει να εκλείψουν αυτές οι τοποθετήσεις είτε εντός, είτε εκτός της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 
Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, στον Πρόεδρο την ανησυχία του για την αδυναμία του προγράμματος να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς και την πεποίθηση ότι «το πρόβλημα είναι στη συνταγή της λύσης, η λιτότητα ανατροφοδοτεί την ύφεση και το νέο πακέτο των μέτρων λιτότητας είναι λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει όχι μονάχα στην Ελλάδα, αλλά σιγοκαίει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια».
Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στον Πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας μέσα από ένα πρόγραμμα στοχευμένων δημόσιων επενδύσεων, καθώς και την ανάγκη σ’ αυτήν την κατεύθυνση να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης και αλληλεγγύης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.