Παρελθόν θα αποτελούν από τον Οκτώβριο τα καμένα φανάρια που ταλαιπώρησαν για καιρό οδηγούς και πεζούς. >>>
Συγκεκριμένα, το πρωί υπεγράφη -κατόπιν διαγωνισμού- η σύμβαση εγκατάστασης αναδόχου επειγουσών εργασιών σηματοδότησης, οπότε στις αμέσως επόμενες εβδομάδες τα συνεργεία που θα βγουν άμεσα στους δρόμους της πόλης, θ αντικαταστήσουν καμένους λαμπτήρες και θα ρυθμίσουν όσα φανάρια λειτουργούν προβληματικά.

«Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες εκτιμώ ότι θα έχει λυθεί τουλάχιστον το 80% των προβλημάτων», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Μήλιος. Κατά τον ίδιο, τους προηγούμενους μήνες το πρόβλημα με τα φανάρια ήταν πράγματι έντονο, καθώς υπολογίζεται ότι 10-20 σηματοδότες λειτουργούσαν προβληματικά κάθε μέρα.


Παραδοσιακά, η αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας ενημερώνεται για τα προβλήματα από την Τροχαία ή τις περιπολίες του εργολάβου, αλλά καθώς το έργο των εργασιών σηματοδότησης είχε μείνει τυπικά «ορφανό» επί μήνες, τα προβληματικά φανάρια αυξάνονταν και πληθύνονταν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα άμεσης αποκατάστασής τους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου, από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τη διασταύρωση της Εγνατίας με την οδό Δωδεκανήσου, το ΑΜΠΕ μέτρησε σήμερα το πρωί τρία φανάρια εκτός λειτουργίας (τα δύο εξολοκλήρου και το ένα χωρίς φωτεινές ενδείξεις για τους πεζούς).

Σύμφωνα με στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, το πρόβλημα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011, όταν η αρμοδιότητα για τη συντήρηση των φαναριών πέρασε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Αιρετή, χωρίς να έχει γίνει πρόβλεψη για τις αντίστοιχες αναπροσαρμογές, πχ, στα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Μαζί με την αρμοδιότητα των φαναριών, στην αιρετή περιφέρεια «πέρασε» και ο εργολάβος που συντηρούσε τα φανάρια, η σύμβαση του οποίου έληξε, όμως, στις 31/12 2011. Εκτοτε και μέχρι να εγκριθούν οι νέες πιστώσεις μέσω της σχετικής ΣΑΕ-Συλλογικής Απόφασης Ένταξης) την άνοιξη του 2012, το θέμα παρέμενε «παγωμένο», αλλά πλέον το πρόβλημα επιλύεται τάχιστα.

Η σύμβαση που υπεγράφη, προϋπολογισμού 235.000 ευρώ σε πρώτη φάση, έχει τίτλο «Επείγουσες Εργασίες Επισκευών και Εποπτείας Λειτουργίας της Φωτεινής Σηματοδότησης περιοχής Θεσσαλονίκης και στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Α’ Τομέας)».

Ανάδοχος είναι η SIEMENS Α.Ε. Ηλεκτροτεχνικών Έργων και Προϊόντων. Σημειώνεται ότι το πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος Διαύγεια» στο τέλος Αυγούστου.