"Είμαστε όλοι μαζί, όχι σαν μια οντότητα, που εγκλωβίζει τα κράτη, αλλά σαν δημοκρατικά μέρη, που αν και ξεχωριστά, εργάζονται για ένα κοινό στόχο. Αυτό υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για την "κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.


Σαφές ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για το μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ομοσπονδία κρατών, με πιο στενή συνεργασία για την επίλυση παρόμοιων κρίσεων, όπως η τελευταία, που απειλεί την συνοχή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
"Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξελιχθεί. Ας μην φοβόμαστε τη λέξη. Θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδίας εθνικών κρατών. Αυτό είναι ό, τι χρειαζόμαστε. Δεν είναι ένα υπερκράτος. Μια δημοκρατική ομοσπονδία των εθνικών κρατών που μπορούν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα μας μέσω της ανταλλαγής κυριαρχία με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χώρα και κάθε πολίτης είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ελέγχουν τη μοίρα τους", δήλωσε ο Μπαρόζο κατά την ομιλία του.
Ταυτόχρονα υποστήριξε τη σημασία του ενιαίου νομίσματος, ενώ συνέχισε πως τα ισχυρότερα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα το ενιαίο νόμισμα, ενώ τα ασθενέστερα μέλη, να δείξουν προθυμία για αυτή τη μεταρρύθμιση.