Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη στις 19:30. >>>
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι: «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Οι ενστάσεις δεν είναι έντονες, αφορούν λίγα θέματα και η όλη συζήτηση γίνεται για να καταλήξουμε στο άριστο μείγμα μέτρων».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση για τα επικείμενα μέτρα ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στα κυβερνητικά μέτρα δενθεωρείται δεδομένη.
«Τα μέτρα διεκδικώ να είναι δίκαια, όχι άνισα, να μην ματώσουν οι οικονομικά ασθενέστεροι και να ενταχθούν σε συνολικότερο πλαίσιο – όχι μόνο για την ανάγκη των 11,5 δισ. ευρώ αλλά για ένα πλαίσιο ανάπτυξης», είπε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε: «Η ύφεση είναι βαθιά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο.Η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι οι όποιες αξιώσεις προβάλει έχουν αποδέκτη μια κοινωνία η οποία είναι τεμαχισμένη».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος είπε: «Όπως θυμάστε επέμενα να κινηθούμε σε γρήγορους ρυθμούς για παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς επειδή η ύφεση είναι πολύ βαθιά. Τώρα αποφασίσαμε να εξειδικεύσουμε μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα δοθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση αντάλλαγμα, δηλαδή η παράταση στο πρόγραμμα για να έχουμε βιώσιμο χρέος, ιδίως μετά τις δηλώσεις Ντράγκι».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που γίνεται στην Ε.Ε.: «Ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν οι άλλες χώρες τα λεφτά τους – μόνο αν συνεχίσει αυτή η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μας απασχολεί η εξειδίκευση του πακέτου των μέτρων να γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη και με κριτήρια στήριξης της ανάπτυξης. Η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου γι’ αυτό έχουμε κάνει αντιπροτάσεις. Π.χ. δεν μπορούμε να δεχθούμε οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις ή περικοπές προνοιακών επιδομάτων αναπήρων».
Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σ’ ερώτηση για το αν υπάρχει ζήτημα στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει θέμα στήριξης στην κυβέρνηση, υπάρχει όμως ζήτημα στήριξης από την κοινωνία.Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική όπως και με τον κ. Κουβέλη. Υπάρχει θέμα συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας».