"Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση μόνο αν στραφεί στην παραγωγή με δουλειά και σύστημα και στηριγμένη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και στη μάχη για την Ελλάδα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί παρόντες" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης, σε συνέδριο υπό τον τίτλο "Capital and vision", που πραγματοποιείται σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. >>>
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε την ανάγκη της λήψης μέτρων για την ανάπτυξη των μεταφορών.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά "οι εξαγωγές γίνονται με ανοιχτούς τους δρόμους του εμπορίου και σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά οι μεταφορές και τα logistics". Πρόσθεσε δε ότι με βάση έρευνες, αν μόνον μια ημέρα δεν λειτουργήσουν οι μεταφορές, η χώρα μας χάνει 64 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια επισήμανε, ότι μέσω των θαλάσσιων μεταφορών διακινείται το 52% του εμπορίου μας, μέσω χερσαίων μεταφορών το 42%, μέσω αεροπορικών διαδρομών το 4% και το 0,7% διακινείται σιδηροδρομικά.

Η κυρία Σακελλαρίδη ολοκλήρωσε την εισαγωγική ομιλία της επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο με διαχείριση και συντονισμό και τα κατάλληλα logistics για να αυξήσουμε την παρουσία μας στις διεθνείς αγορές και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η προσπάθεια την κυβέρνησης για την πρόωθηση των εξαγωγών βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, για προϊόντα και αγορές, με κίνητρα ανά κλάδο, στην προώθηση της αναδιοργάνωσης του ΟΠΕ και κυρίως μέσω της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και του διοικητικού βάρους.

Για το τελευταίο αυτό θέμα ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς η ηλεκτρονικοποίηση των προτελωνειακών κα τελωνειακών ελέγχων καθώς και η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης για τους εξαγωγείς ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις και για την εθνική στρατηγική και τον οδικό χάρτη των εξαγωγών που σχεδιάζεται με την Ομάδα Δράσης και κυρίως με τεχνική ομάδα από την Ολλανδία.

Ιδιαίτερα για τη συμβολή των logistics σημείωσε ότι πρόκειται για κλάδο που προσφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ μας και για την ενίσχυση του ρόλου του προωθείται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την άρση των εμποδίων, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ανάπτυξη νέων, σε συνδυασμό με τις δράσεις για τον ΟΣΕ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Τέλος ο κ. Σ. Τριχάς από την Ελληνική Εταιρεία Logistics, ανέφερε ότι εκτός από τις θαλάσσιες μεταφορές είναι καιρός να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη και των χερσαίων και υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο μετά το 2008 η πτώση του κλάδου είναι 7-10%.