Ξεχάστηκαν οι δεσμεύσεις περί μη ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας

Παλιές ευτυχισμένες στιγμές μπροστά στην ΕΥΑΘ...
Την πώληση μέχρι και του 100% των μετοχών του Δημοσίου σε μεγάλες ΔΕΚΟ και λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι η ΕΥΑΘ και η ΟΛΘ ΑΕ, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφηκε χτες. >>>


Ειδικότερα καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο σε επτά μεγάλες ΔΕΚΟ, και συγκεκριμένα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΕΛΤΑ, στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, καθώς και δέκα περιφερειακά λιμάνια. Οι συγκεκριμένοι φορείς μπορούν πλέον να ιδιωτικοποιηθούν, χωρίς το Δημόσιο να διατηρήσει ούτε μία μετοχή στο νέο εταιρικό σχήμα.
Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει ότι οι ΔΕΚΟ ξεπουλιούνται! Σε ποσοστό 100% περιέρχονται σε ιδιώτες -αν, φυσικά, βρεθεί κανείς να τις αγοράσει, εδώ που φτάσαμε. Έτσι, μπήκαν "στο χρονοντούλαπο" οι δεσμεύσεις πως δε θα ξεπουληθεί η κρατική περιουσία -κι εδώ που φθάσαμε ψάχνουμε ακόμη να βρούμε τον πάτο του βαρελιού, για τον οποίο άλλοι διαβεβαίωναν πριν πάνω από έναν χρόνο πως τον  είχαμε βρει!

Ποιες ΔΕΚΟ αποκρατικοποιούνται
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, «για την επίσπευση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, διασφαλίζοντας πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον».
Προσθέτει επίσης ότι «η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο στη ΔΕΗ κατέχει το 51% των μετοχών, στον ΟΠΑΠ το 34%, στην ΕΥΑΘ το 74%, στα Ελληνικά Πετρέλαια το 35,5%, στην ΕΥΔΑΠ το 61,3%, στον ΟΔΙΕ το 98,5%, στα ΕΛΤΑ το 90%, στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) το 74% και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) το 74%.
Ακόμη το Δημόσιο κατέχει το 100% των μετοχών και μπορεί να πωλήσει το σύνολό τους στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Βέβαια, πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε ακούσει την ίδια εξαγγελία. Είμαστε ιδιαίτερα περίεργοι αν, τελικά, αυτό το σχέδιο προχωρήσει. Κι ενώ όλοι είναι κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα αναρωτιούνται: Αν και τώρα μείνουμε στα λόγια, τι θα αναγκαστούμε να κάνουμε σε ένα εξάμηνο; Και πότε, επιτέλους, θα δούμε φως στο τέλος του τούνελ;