Το Κέντρο Ολοκληρωμένης διαχείρισης Υδάτων του ΑΠΘ θα γίνει κέντρο υδάτων της UNESCO, το 2013. Αυτό ανακοίνωσε στην πρωινή εκπομπή της TV100, "Άκου να δεις", η πρόεδρος του Κέντρου, κ. Ελπίδα Κολοκυθά και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κ. Καίτη Τζιτζικώστα.

Δεδομένης της μεγάλης σημασίας, που έχει το νερό για τη ζωή μας, το ΑΠΘ ίδρυσε εδώ και ένα χρόνο, με απόφαση της Συγκλήτου, το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕ.Ο.Δ.Υ.).
Στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική συνοχή, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη, δεδομένης της πολυδιάστατης σημασίας, που παίζει το νερό στη ζωή μας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, συνεργάζονται 42 τμήματα του ΑΠΘ κάτι, που συγκεντρώνει τη γνώση και τη συστηματοποιεί.
Η οργάνωση του Κέντρου κέντρισε το ενδιαφέρον της UNESCO, που συζήτησε με τον Πρύτανη το ενδεχόμενο το ΚΕ.Ο.Δ.Υ.) να γίνει κέντρο της UNESCO. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κ. Τζιτζικώστα υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα φέρει πολλαπλά οφέλη στο ΑΠΘ, αλλά και στην πόλη, αφού θα γίνει κέντρο διαχείρισης των υδάτων της περιοχής (Βαλκάνια, Μεσόγειος), και θα συγκεντρώσει τα "βλέμματα" των επιστημόνων παγκοσμίως.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, στις 2 Οκτωβρίου θα τεθεί το ζήτημα της υποψηφιότητας στην UNESCO και η τυπική έγκριση θα γίνει το 2013 στη γενική συνέλευση στο Παρίσι, όπου θα τεθεί σε γενική ψηφοφορία στα μέλη της UNESCO.
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ένταξης του Κέντρου στην UNESCO, παίζουν και οι πάνω από 100 διεθνείς συνεργασίες του ΑΠΘ με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν μοχλό ανάπτυξης ιδεών, αλλά και επιστημονικών συνεργασιών.
Τέλος το ΚΕ.Ο.Δ.Υ. διαχειρίζεται και εθνικά προβλήματα στον τομέα του νερού και της ύδρευσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα δύο αστικά κέντρα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες εύρεσης δικτύων ύδρευσης. ΤΟ ΚΕ.Ο.Δ.Υ έχει συνάψει επίσης συνεργασία με το δήμο της Καστοριάς για να αντιμετωπιστούν τα εκεί προβλήματα, ενώ η κ. Κολοκυθά κατέληξε πως αν δεν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του νερού, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα.