Το "ελαφρό" τραγούδι "Μια μαύρη Φορντ", που τραγουδούσε η Μάρω Κοντού, θα θυμηθούμε, αύριο, στη Θεσσαλονίκη. Κουκλάρες με... καμπύλες, αυτοκίνητα από τα παλιά, θα γεμίσυν το πλακόστρωτο του νέου δημαρχείου... >>>


Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης η Λέσχη Κλασσικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας (ΛΕΚΑΜ), υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα ‘Θεσσαλονίκη 2012’, διοργανώνει τον «14ο Κλασσικό Γύρο Θεσσαλονίκης» και την «16η Μακεδονική Πλοήγηση». 
Συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της 77ης ΔΕΘ, θα ξεκινήσει κατόπιν 2ωρης έκθεσης των αυτοκινήτων έξω από το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (10.00 -12.00 π.μ) ο ‘Κλασσικός Γύρος Θεσσαλονίκης’. Η ξενάγηση θα γίνει σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (Τσιμισκή, Λεωφ. Νίκης, Εγνατία) για να καταλήξει στον Αγ. Ιωάννη Κατερίνης, ενώ στις 6-7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ‘16η Μακεδονική Πλοήγηση’ από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Ουρανούπολη Χαλκιδικής. 
Για την τέλεση των εκδηλώσεων απαιτείται άδεια που χορηγείται από αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛΑΣ κατόπιν αίτησης του σωματείου στην ΕΟ ΦΙΛΠΑ. Τα αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος είναι ασφαλισμένα, με ειδικό ομαδικό ασφαλιστήριο, όπως ο Νόμος το απαιτεί. 
Στις εκδηλώσεις αναμένονται πληρώματα από τις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Τουρκία. 
Η ΛΕΚΑΜ είναι αναγνωρισμένο από το Νόμο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο, ιδρύθηκε το 1996, έχει σαν τομέα ενασχόλησης τα κλασικά αυτοκίνητα και ανήκει στην Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ, (Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου) που αναγνωρίζεται από το Ελληνικό Κράτος ως ο υπεύθυνος φορέας και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιού Αυτοκινήτου (FIVA).